Михајловић: Ускоро споразум о гасификацији на територији Републике Српске

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је да ће у наредних седам до десет дана бити потписан споразум између Србијагаса и гасне компаније из Републике Српске у вези са гасификацијом на територији Републике Српске.

Михајловић је, после састанка са министром енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем у Влади Србије, навела да је у плану да се гради и гасна интерконекција, инвестиционе вредности 47 милиона евра, која ће повезати Републику Српску на гасовод Балкански ток.

Оценила је и да је заједнички циљ у сарадњи Србије са Републиком Српском још бржа и ефикаснија реализација пројеката, јер повезивање у области енергетике доприноси његовом свеукупном напретку.

„Регионална сарадња је услов да цео регион напредује, јер не може једна држава да иде напред ако не напредују и остали“, рекла је Михајловић, саопштило је министарство.

Михајловић је рекла и да је изградња хидроелектрана на горњој Дрини значајна не само за Србију и Босну и Херцеговину, него и за цео регион, као што је и изградња Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије пројекат од регионалног значаја.

Она је подсетила да су у ресору саобраћаја у претходном периоду завршени или започети многи заједнички пројекти са Републиком Српском, од изградње моста Братољуб, преко аутопута Сремска Рача – Кузмин, до пројекта новог аеродрома у Требињу.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић захвалио је министарки Михајловић и нагласио да очекује да и у области енергетике допринесе остваривању значајних резултата, као што је већ урадила у ресору саобраћаја.

„Изградња хидроелектрана на горњем току Дрине пројекти су од великог значаја и за Србију и за Босну и Херцеговину, а тиме и за Републику Српску и верујем да ћемо ускоро успети да наставимо са њиховом реализацијом, јер се сви постојећи проблеми разумним понашањем могу превазићи“, казао је он.

Према његовим речима, за Републику Српску је веома важна и сарадња у области гасификације, јер је намера Републике Српске да се повеже на гасовод Балкански ток, који је Србија већ изградила на својој територији.

Он је додао да је на састанку разговарано и о изградњи интерконекције 110 кw далековода између Лјубовије и Сребренице, као и о сарадњи у области инспекцијског надзора.

Извор: Н1