Милановић: Нема измене Дејтонског споразума без сагласности три народа

Председник Хрватске Зоран Милановић рекао је данас да измене Дејтонског споразума и друге стратешке одлуке у Босни и Херцеговини неће моћи да буду донете без сагласности три конститутивна народа.

“Дејтон је такав какав је и не видим начина како да се промени без насиља – не мислим на рат, него на ментално и свако друго насиље које у БиХ, а то свако зна, никад није пролазило и увек је изазивало још веће насиље”, рекао је Милановић уочи 25. годишњице тог споразума, а пренела је Хина.

Хрватски председник је за Хрватску радио телевизију нагласио да тај оквир не може да се промени без воље конститутивних народа.

“Нека се не заносе да ће било какве стратешке одлуке о ичему бити донесене без сагласја трију конститутивних народа, то није никакав средњи век и без тога нема грађанске државе”, рекао је Милановић.

Он је рекао да ће ту поруку наглашавати у наредном периоду и додао да су из међународне заједнице о ситуацији у БиХ у последњих пет година говорили само “нижи чиновници”, притом мислећи и на амбасадоре који су “нижи чиновници за тако важна питања”.

Милановић је о Републици Српској рекао да је она “донесена и не може да се поништи, штогод он мислио о томе”, па закључио како српски представници “говоре свашта”, али да Срби у БиХ имају своја права.

Говорећи о Хрватима у суседној држави он је рекао како су они у њој незадовољни и да то није никаква тајна.

“Јесам ли ја националист или шовинист ако то кажем? То је сад проблем оних који се са мном не слажу што ми то неће рећи, иако ми то већ и говоре”, додао је Милановић.

Извор: Бета