Миливојевић: Закон о заштити чланова породица државних функционера највише би штетио Вучићу и СНС

Политиколог Цвијетин Миливојевић изјавио је данас да би од евентуалног усвајања новог кривичног дела “излагање порузи чланова породице представника највиших државних органа”, највећу штету имали управо представници власти јер би то произвело много судских спорова у којима би тужена страна били Александар Вучић и његови сарадници.

Миливојевић је агенцији Бета казао да говор мржње, увреда и претњи према политичким противницима није измислила опозиција, него власт на челу са Српском напредном странком (СНС) и председником Вучићем, и њиховом “ботовском артиљеријом”.

“Не верујем да ће се усвојити такав закон, не зато што власт то не жели, него што би после Извештаја Европске комисије од 6. октобра то представљало забијање још једног ексера у властите табане на путу евроинтеграција”, оценио је политиколог.

Миливојевић очекује да ће се у последњем тренутку пред усвајање закона појавити Вучић који ће “замолити” своје страначке другове да не иду баш толико далеко.

“Он ће казати да је храбар човек и да је највећа жртва на овом свету, наравно све због Србије, али да ће се сам изборити са свим изругивањима”, рекао је Миливојевић.

Додао је да је та врста идолопоклонства, полтронства и улизиштва била виђена и за време неких претходних владара који су покушавали да се играју вожда или вође.

“Слободан Милошевић је крајем осамдесетих година прошлог века послао писмо тадашњем директору и главном уреднику ‘Политике’ Живораду Миновићу у коме га моли да престане са апологетиком јер, како је рекао, ‘нисам ја свемогуће, свезнајуће или надчовечанско биће'”, подсетио је Миливојевић.

Милошевић се тада постидео, рекао је Миливојевић, од претерано улизичких текстова.

“У овоме што сада гледамо и слушамо нема излива мржње или претњи према Вучићу од стране људи који воде српску опозицију. То чине поједини анонимуси са друштвених мрежа и њима би требало да се бави полиција у складу са већ постојећим кривичним законом”, казао је политиколог.

Миливојевић је подсетио да је после смрти Јосипа Броза Тита био донет закон о заштити његовог имена и дела.

“Али ако би требало да направим асоцијацију са овим предлогом новог кривичног дела у Србији, прво бих помислио на династију Ким у Северној Кореји”, рекао је Миливојевић.

Додао је да предлагач закона Марио Спасић из Трстеника то није смислио сам, “као што није смислио сам ни да својој организацији да име Транспарентност”.

“Марио Спасић добија директиве из врха власти”, оценио је Миливојевић.

Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарентост саопштио је да је Министарству правде поднео иницијативу за допуну Кривичног законика, с предлогом да се уведе ново кривично дело излагање порузи чланова породице представника највиших државних органа.

Генерални секретар тог Савеза Марио Спасић рекао је да то кривично дело предвиђа да ће се ко јавно изложи порузи, лажима и полуистинама члана уже породице представника највиших државних органа, казнити затвором од пет година, као и то да терет доказивања буде на лицу које износи те информације.

Извор: Бета