Миловић: Ако је председник Србије прислушкиван, онда српска полиција не постоји

Бивши начелник Управе криминалистичке полиције (УКП) Србије генерал Родољуб Миловић изјавио је данас да ако је тачно да је председник Србије прислушкиван годину и по дана, онда српска полиција не постоји.

„Док сам ја био шеф УКП-а било је немогуће прислушкивати било кога без одлуке правосуђа. У све што смо ми радили увид је имала Безбедносно-информативна агенција (БИА). Да ли је у међувремену одвојен тај систем УКП-а за прислушкивање од БИА, ја заиста не знам“, рекао је Миловић агенцији Бета.

Он сматра да су све приче о прислушкивању председника државе „конфузне“.

„Да ли ће ово да буде као некада са мном, када сам оптужен да сам прислушкивао Тому Николића и Александра Вучића, а на крају се испоставило да све то није тачно или је ово заиста нека озбиљнија прича – показаће време“, казао је бивши начелник УКП-а.

На питање Бете ко би могао да нареди прислушкивање председника државе, Миловић је казао да прислушкивање не може нико да нареди осим у случају да је председник повезан с неким криминалцем.

„Без наредбе за слушање од стране правосуђа немогуће је прислушкивати председника државе“, истакао је Миловић.

Упитан да ли полиција може да прислушкује и без судске одлуке, истакао је да је то могуће у случају да је наредбодавац изузетно „безобразан и моћан“ и да људи из полиције не раде по закону.

„То је тешко кривично дело без обзира да ли се радило о обичном градјанину или председнику државе. Треба бити дрзак и храбар да обичног градјанина ставите на мере, а да немате аргументе и судску наредбу. Ако још увек постоји српска полиција то је просто немогуће“, оценио је Миловић.

На питање Бете ако је ипак било прислушкивања да ли то може да се доведе у везу с евентуалним припремама за државни удар, Миловић је казао да уколико није било наредбе и аргумената и ако та одлука није била покривена прописима, онда се може сматрати да се ради о покушају угрожавања комплетног безбедносног система.

Председник Србије Александар Вучић претходно је изјавио да зна да је био прислушкиван и да је то директан покушај државног удара, а да ће надлежни органи утврдити да ли је то прислушкивање било повезано и са странцима.

Извор: Н1