МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Србија је успешно завршила аранжман са ММФ

МИНИСТАР финансија Синиша Мали рекао је данас да је Србија успешно завршила аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) под називом „Инструмент за координацију политика“, те да је ово посебан успех имајући у виду да је претходна година у економском смислу била веома тешка за све земље на свету.
– У условима пандемије коронавируса и светске економске кризе ми смо током прошле године наставили да спроводимо реформске циљеве који су планирани у оквиру аранжмана са ММФ-ом, као што је завршетак трансакције за продају Комерцијалне банке – рекао је Мали, саопштило је ресорно министарство.

Он је истакао да је Србија у тим отежаним условима успела да измени оквир запошљавања у јавном сектору тако да он буде флексибилнији, да усвоји методологију за праћење фискалних ризика, као и да усвоји стратегију политике власништва у јавним предузећима. “Док смо са једне стране радили на томе да помогнемо привреди и грађанима да лакше преброде кризу, са друге стране смо спроводили реформске циљеве из нашег аранжмана. Србија је остварила своје планове и ММФ је то препознао и похвалио“, истакао је Мали.

Он је указао да осим што је констатовао напредак у испуњењу реформских циљева, Међународни монетарни фонд у свом извештају прогнозирао је привредни раст Србије од 5% у 2021. и 4,5% у 2022. години, као и да је оценио и да је велики фискални пакет имао важну улогу у подршци домаћој економији и брзом опоравку.

Извор: Новости