Министарка правде биће Маја Поповић?

Премијерка Ана Брнабић преузела је јуче формално од Ивице Дачића функцију шефа дипломатије коју ће обављати технички у наредним данима до избора нове владе.

СНС планира да нова, концентрациона влада буде изгласана најкасније до четвртка, 29. октобра, кажу Данасови извори.

У суботу би требало да буде одржана седница парламента на којој ће се гласати о Закону о министарствима, која ће бити настављена у понедељак уколико буде амандмана, а потом да се у уторак одржи седница на којој ће посланици разматрати састав Владе.

Коначна одлука о кандидатима за министре требало би да буде донета у недељу, 25. октобра, на новој седници Председништва СНС.

Тврди се да највише шансе да наследи Дачића на челу МСП има Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије и бивши министар правде.

„Селаковић нема класично дипломатско искуство, али је учествовао у бројним разговорима Вучића са иностраним државницима и представницима међународних организација. Такође, учествовао је у невидљивом делу посла, тајној дипломатији и сусретима који су испод радара јавности. Организовао је и припремао Вучићеве посете и доласке страних политичара. Бавио се и организовањем Срба у региону и везама са њима“, кажу наши дипломатски извори.

Увелико се пише да ће се министри Александар Вулин и Небојша Стефановић заменити тако да Вулину припадне Министарство полиције, а Стефановићу Министарство одбране.

С друге стране, извори Данаса тврде да ће Братислав Гашић остати на челу БИА, а  могућност „ротирања“ Вулина и Стефановића објашњавају „геополитичким разлозима“, односно покушајима власти да се у спољнополитичком курсу приближе САД, иако се не очекује да у наредних годину и по дана, до нових избора, Србија званично одустане од политике неутралности.

Тврди се, такође, да ће „места заменити“ министри Зорана Михајловић и Александар Антић, тако да Михајловић буде министарка енергетике, а Антић министар грађевинарства и инфраструктуре, што се поново образлаже „геостратегијом“, јер се Антић као кадар СПС доживљава као „проруски елемент“, па то не би ишло наруку српским властима које су званичном Вашингтону обећале да ће се Србија „енергетски диверсификовати“, тако да неће куповати гас само од руских снабдевача.

Зорана Михајловић је већ водила Министарство енергетике, од 2012. до 2014. Као кандидаткиња за Министарство саобраћаја, којем ће бити додате и телекомуникације, помиње се Татјана Мандић, која је била државна секретарка у досадашњем Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Истовремено, спекулише се да ће министарка правде постати адвокатица Маја Поповић, која је била шефица кабинета Александра Ђорђевића, бившег директора БИА.

Према нашим незваничним сазнањима, супруг Маје Поповић је судија Апелационог суда Растко Поповић.

Министарство за бригу о породици чије формирање је најављено, требало би да припадне СПАС-у Александра Шапића.

Извори нашег листа тврде да Шапић није желео министарску функцију за себе, јер намерава да се кандидује за градоначелника Београда на наредним изборима.

Будући да је Дачић „наследио“ Мају Гојковић на месту председника Народне скупштине, верује се да ће Гојковић испунити своју вишегодишњу жељу и постати министарка културе.

Ирени Вујовић, досадашњој председници београдске општине Савски венац, могао би да припадне ресор екологије.

Спекулише се, такође, да би Бранкица Јанковић, повереница за равноправност, могла да постане министарка за друштвени дијалог.

Извор: Данас