Министарство културе и информисања осудило учестале нападе на новинаре и медије

Министарство културе и информисања осудило је учестале нападе на новинаре и медије и позвало све актере на јавној сцени да се “суздрже од притисака, претњи и угрожавања безбедности новинара и редакција, независно од њихове уређивачке оријентације”, наводи се у саопштењу.

Како је навело Министарство у саопштењу, новинарима и медијским радницима морају бити омогућени услови у којима неометано обављају свој посао, њихова лична безбедност и професионални интегритет не смеју бити угрожени, а слобода медијског изражавања не може бити доведена у питање.

„Све надлежне институције дужне су благовремено да реагују и поступају у складу са својим овлашћењима. Истовремено, Министарство подсећа да су сви новинари и медији дужни да извештавају одговорно и професионално, поштујући све законе и етичке стандарде професије“, наводи се.

„Уверени смо да ће државни органи надлежни да расветле позадину ових напада, у најкраћем року предузети све радње из своје надлежности и да ће се против починиоца спровести одговарајући поступци“, наводи Министарство.

У саопштењу се подсећа да је Министарство културе и информисања предложило формирање Радне групе за безбедност и заштиту новинара како би напори на њиховој заштити и безбедности били ефикаснији и свеобухватнији и како би се изградили несметани услови за њихов рад.

„Сви актери у медијском свету морали би да буду свесни своје улоге и значаја за стварање опште климе у друштву и да као такви буду одговорни за пласирање садржаја којима шаљу поруке у јавност. У тренуцима када је жртвама сексуалног насиља потребна подршка свака алузија у другој врсти медијских садржаја оваквих тема чини се неприкладна“, наводи се.

Министарство подсећа да су „за атмосферу у друштву подједнако заслужни и одговорни сви учесници јавног живота и да сви подједнако граде његову стабилност кроз свој рад и деловање“.

Извор: Н1