МИРСАД ЂЕРЛЕК: Масовна вакцинација почиње у првом кварталу 2021, набављамо 2 милиона вакцина!

Упрскос свим анкетама јавног мњења које јасно кажу да једва 20% грађана Србије жели да прими вакцину, Кризни штаб већ обећава 1.8 милиона вакцина што је далеко више од наведене цифре.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је да је јуче дошло 20 доза Спутњик вакцине које ће Агенција за лекове испитати, као да ће она, “радећи у три смене”, проучити и пристиглу документацију Фајзер и Бионтек. “Зато сам рекао да се надамо да ће до краја године доћи прве, не неке велике количине вакцине, а да ће неких 300-350.000 доћи, надамо се, до марта следеће године”, навео је Ђерлек.

Др Ђерлек, говорећи о масовној вакцинацији, каже да се она у Србији очекује у првом кватралу 2021, као и да се нада да ће до краја године доћи једна количина вакцина, намењена здравственим радницима, војци и полицији.

Требало би око седам дана од примања друге дозе вакцине да будемо сигурни да можемо бити безбедни, рекао је на питање кад је онај ко прими вакцину сигуран од заражавања, али је додао и да и уз масовну вакцинацију морамо бити обазриви, јер ће се појављивати спорадични случајеви ковида.

Јуче је дошло 20 доза Спутњик вакцине и ових дана ће их Агенција за лекове испитати, навео је Ђерлек, подвлачећи да су надлежни и раније говорили да неће дозволити да грађани Србије приме вакцину коју Агенција не одобри.

“Ми се надамо да ће Агенција за лекове, што се тиче Спутњика дати мишљење – законски је рок да одговоре до четири месеца, они ће учинити све да мишљење дају раније, али не на уштрб пацијената, већ имајући у виду да је нама сваки секунд и минут, сваки дан касно да добијемо вакцину… Јер је прокуженост неких 20 посто, и ми колективни имунитет можемо да добијемо имунизацијом и зато нам је изузетно битно да што пре добијемо вакцину”, навео је Ђерлек на конференцији за медије.

Подсећајући да су Фајзер и Бионтек поднели документацију нашој Агенцији, рекао је да ће она врло стручно и прецизно, радећи у три смене, целу документацију добро проучити.

“Зато сам рекао да се надамо да ће до краја године доћи прве, не неке велике количине вакцине, а да ће неких 300-350.000 доћи, надамо се, до марта следеће године”, навео је Ђерлек.

Он је навео да је председник СНС Александар Вучић раније рекао да ће Србија набавити милион и 800.000 до краја 2021.

Врло је важно што ће вакцине бити бесплатне, додао је Ђерлек.

Ако Агенција да негативно мишљење, ми до краја године нећемо добити ништа, ми смо озбиљна земља, ми поштујемо друге земље, ове које су произвеле вакцину или њихове здравствене системе, али ми највише верујемо нашој Агенцији и нашим стручњацима, истакао је.

Извор: Н1