Млади брачни пар направио рај на планини Кукавици

Усред планине Кукавице изнад Лесковца је село Бара кроз које протиче Слатинска река, а у њему мали рај од три реновирана и дограђена објекта у власништву младог брачног пара Селене и Новице Јовановић, које је прошле године посетио велики број туриста из целе Србије и њему се напио хладне изворске воде.

Селена, економиста по образовању, и Новица, дипломирани правник су, наиме реновинарали и доградили домаћинство наслеђено од деде, одлучни да баш ту, где около шетају дивље животиње и мирушу букве, покушају да се баве сеоским туризмом. Успели су јер су њихови објекти са 14 лежајева категорисани са четири звездице, највећи број у тој области
„Прошла година је била сјајна јер су заљубљеници у природу били наши гости из свих крајева Србије, али највише из Лесковца и околине. Људи су због корона вируса бежали из градова и уживали у овом нашем малом рају“, каже Селена за ЈуГмедиу.
Том малом рају дали су име „Сунчев брег“ јер је село Бара осунчано током целог дана иако је усред шуме.
Планина Кукавица са највећим врхом Влајна од 1442 метра пуна је аутохтоне мезијске букве , у низини храста, али и брезе, јасике, јасена, дивље трешње и четинара, пуна је лековитог биља, али и богата чистим ваздухом и чистом водом из на десетине извора.
„Овде поред нас шетају дивље животиње попут срне, лисица, дивљих мачака, зечева и јежева, а има и вукова, мада они не долазе близу“, објашњава млада жена, велики заљубљеник у природу, која је основала и еколошко удружење „Влајна“.

Куаквицу походе бројни планинари и бициклисти из земље и иностранства јер дрвосече за собом остављају пешачке стазе. Сада имају и где да сврате, да се окрепе и да ручају јер Селена и Новица спремају стара и укусна јела, а око куће је миршљави цветни врт.
„Прошле године долазила су и деца на екскурзије и веома су била очарана природом и планинским лепотама, а то знам јер сам приметила да се и не сете да гледају у мобилне телефоне“.

Селена и Новица имају двоје деце коју подижу на планини, а њихови дугорочни планови су да развијају сесоки туризам, и да комшијама које су отишле из села покажу да и овде може да се живи.
„Новица и ја нисмо могли да нађемо посао у Лесковцу, па смо једно време размишљали о томе да одемо у Швајцарску код његових родитеља. Међутим, у једном моменту смо одлучили да се бавимо сесоким туризмом јер обоје волимо село и природу и своју Србију“.
Пет година су реновирали, дограђивали или из темеља подизали, па сада имају три прелепа и удобна објекта за смештај туриста са салом за одржавање скупова. Током рада Селена је своје пријатеље на друштвеним мрежама фотографијама обавештавала о свакој фази па када је све било готово, није било потребе радити маркетинг.

„Ослањамо се на приче наших корисника, глас о добрим услугама и, пре свега о лепотама планине Кукавице, преносе се усменим путем од уста до уста и на друштвеним мрежама и тако долазимо до туриста“, каже.
„Наша је мисија да човека вратимо природи, посебно децу, да проведу по који дан у дивљини која растерећује свих брига“, каже Селена.

У селу има још седам добро очуваних старих кућа које би такође могле да се искористе за сеоски туризам. Али, на крају сваке приче, препрека су лоши путеви. Иако је село ближе Вучју, до њега се стише преко Велике Грабовнице, Зољева и Тулова. А са вучјанске стране преко Чукљеника.

„Пут према Вучју је веома лош, а овај преко Велике Грабовнице на једној деонци веома изрован јер су тешки камиону оставили кратере. Сада су кише са бујичним потоцима напарвиле пустош. Дрвеће је попадало по шуми и на путевима. Иако нас мало има, путеве смо сами очистили, струју дочекали, а сада чекамо путаре да среде путеве“, прича
Мисли да локална самоуправа треба више пажње да обрати на сеоски туризам и да нема туризма ако нема добрих путева до етно села.

„Како може свуда у Србији, а не може овде. Мислим да може уз мало веће интересовање, ако не за нас, онда за преостале малобројне људе у селу, јер села нам се празне“
Ова предузимљива жена примећује да се нешто мења у свести људи који се све више окрећу природи. Каже да су сада заинтерсовани многи са старне за куповину сеоских кућа на Кукавици и подно ње.
Ипак, објашњава, да се за сада не може живети од сеоског туризма. Према њеној рачуници „Сунчев брег“ био би исплатив са 30 лежајева под условом да већи део године буду пуни капацитети.
„За сада наш буџет се пуни уз помоћ Новичиних родитеља. Без њих не бисмо могли ни да реновирамо и подигнемо све ове објекте. Но, упркос тешком раду, љубав према природи нас одржава, а у нади смо да тек долази време за сеоски туризам, па планирамо да наше газдинство ширимо и да нам деца ту остану, да не одлазе од куће“, отпимистична је Селена Јовановић из села Бара на планини Кукавица.

Извор: https://jugmedia.rs/mladi-bracni-par-napravio-raj-na-planini-kukavici/