Може ли вакцинација да утиче на термин избора?

Режим би вакцинацијом становништва због корона вируса, која се очекује током следеће године, могао да манипулише и помери изборе за крај 2021. како би на таласу победе над вирусом освојио већи број гласова, кажу за наш лист представници два пола политичке сцене. Политички аналитичари пак не очекују да ће власт играти на ту карту будући да јој је рејтинг није угрожен.

Најава процеса вакцинације, у који већина грађана још увек није недовољно упућена, у делу јавности отворила је питање хоће ли режим искористити вакцинацију и на таласу победе над вирусом померити изборе за крај следеће године иако је крајњи рок њиховог одржавања април 2022.

Председник Двери Бошко Обрадовић за Данас каже да је све је могуће када је недемократска власт у питању.

– Већ годинама живимо константно кршење Устава и закона, а последњих месеци и друге разне политичке и финансијске злоупотребе у доба нове заразне болести. Имамо посла са влашћу која је спремна на све, па и да лажира број новозаражених и умрлих ради изборних манипулација. Дакле, власт пали и гаси медијски степен епидемије према својим дневно-политичким интересима.

Сви знамо да то није нормално и да има опасне здравствене и друштвене последице, али више никог не би изненадило да се то поново деси. Вакцинација ће, међутим, бити проблем ако буде присилна јер већина грађана Србије не жели да прими обавезну вакцину о којој не зна ништа и за коју нема гаранција здравствене безбедности.

Можда то буде кап која ће прелити чашу ове диктатуре и изазове отпор грађана који једини имају право да одлучују о свом здрављу – наводи Обрадовић.

Ни Радомира Лазовића, члана Малог већа иницијативе Не давимо Београд, махинације власти не би зачудиле.

– Подсетићу вас да је Вучић укинуо корону када му је требало да одржи изборе. Овом човеку ништа није свето и нема никакав проблем да лажима завршава посао када му је то у интересу – констатује Лазовић за наш лист.

Политички аналитичар Бобан Стојановић пак не верује да потенцијална вакцинација и завршетак Ковид кризе могу утицати на убрзање избора како би Вучић то наплатио на истим, односно повећао рејтинг

– Просто, проналазак и масовна употреба вакцине ће бити светски догађај. Некако ми је немогуће да Вучић може да каже да је он за то заслужан, чак ни око набавке.

А колико год се наслушали свакојаких изговора и речи од председника, ипак не може да каже да је он створио вакцину и зауставио КОВИД-19, иако не гарантујем да му и то није пало на памет.

Свакако, релативно мали број оболелих и умрлих је Вучић већ „наплатио“ на јунским изборима, а након тога прописно изнервирао све различитим најавама полицијског часа и слично.

Немогуће је да ће моћи поново да игра на ту карту након одржавања избора одмах после ванредног стања и новог таласа након тога, а посебно због прикривања правих бројева заражених управо због избора – каже Стојановић за Данас.

И политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да вакцинација не може да утиче на то да се избори одрже раније.

– Ако смо имали изборе када је корона била релативно раширена и није било вакцине, не видим зашто би вакцинација или њен изостанак на било који начин утицали на изборе. Питање померања избора могло би да се постави да су они заказани за сад, али пошто ће вакцинација свакако да допринесе смиривању ситуације не мислим да ни на који начин може утицати на изборе – наводи Анђелковић за Данас. Како додаје, власт у овом моменту нема разлога да се на тај начин поиграва са вакцинацијом јер јој је рејтинг стабилан.

Извор: Н1