Најам возила по енормним ценама – нови шаблон СНС за извлачење пара

Пре два дана Градско саобраћајно предузеће одустало је од тендера расписаног у јулу ове године на основу кога је од конзорцијума СДТ Гроуп и њене ћерке фирме СДТ Рентинг требало да изнајми на пет година 37 ђачких аутобуса за износ од укупно 6,3 милиона евра, или 180.000 по возилу.
То је више него двоструко скупље од нових аутобуса.

Уговор који је ГСП већ склопио са СДТ Гроуп по тендеру из новембра прошле године, за најам десет аутобуса на пет година, по цени од 1,1 милион евра или 110.000 за једно возило, остао је на снази.

Од већег тендера се одустало само неколико дана након што је БИРН објавио детаље из ове набавке и пренео мишљења стручњака да је цена аутобуса са карактеристикама какве је тражио ГСП, у просеку 80.000 евра.

Образложење је било да је Град, ребалансом буџета обезбедио новац да се та возила купе.

Ово није једини случај набавке којом је предвиђено да најам аутомобила кошта више него да се купи нови.

Прошлог пролећа Данас је писао о тендеру Министарства рада које је било спремно да за трогодишњи најам 110 аутомобила средње класе плати 1,8 милиона евра а да их по истеку тог периода врати добављачу.

Након што је наш лист објавио текст о тој набавци, Министарство је одустало од тендера са образложењем да је наступила хитна ситуација, неодложна поправка и санација у две установе социјалне заштите што, наводно, раније није могло да се предвиди.
Излишно је напоменути да се у те две установе прошле године након обустављене набавке, нису вршили никакви радови.

Оба случаја, али и они који су присутни са мањим износима и пролазе незапажено, указују да би то могао бити нови модел извлачења пара из буџета, али је и за стручњаке проблем то што институције не реагују и не истражују спорне ситуације.

Професор са ФЕФА Горан Радосављевић каже за Данас да је ту реч о оперативном лизингу који код нас није уобичајен, али да се тај модел широко користи у свету.

– То значи да ви изнајмите ауто и плаћате месечни најам а власник од кога сте га рентирали и коме ћете га вратити одржава возило, сервисира, поправља, мења зимске гуме, што је све обухваћено ценом најма. Да ли је то нови модел за извлачење пара? Није немогуће. Свакако треба видети да ли су цене веће од уобичајених, мада је то код нас тешко јер је оперативни лизинг јако редак и проблем је да се утврди тржишна цена. Али, ако је виша од цене аутомобила или аутобуса када бисте га купили, онда нешто дебело није у реду. Када је дупло већа као у овом случају, онда је, један на један, то извлачење пара, значи да је неко узео дебеле провизије за тај посао – каже Радосављевић.

Он додаје да је још већи проблем уколико је дошло до фаворизовања једног понуђача, а у овом случају јесте ако је услове тендера могла да испуни само једна фирма.

– То није само извлачење пара, то је већ кривично дело. По Закону о јавним набавкама не смете да фаворизујете ни једног понуђача нити да у тендеру наводите карактеристике које само један понуђач може да испуни. Нажалост, то се често злоупотребљава и да имамо неке институције, процес би био давно покренут. У овом случају, чак по два основа: један је то што је цена двоструко већа од тржишне, а други то што су карактеристике наведене у тендеру такве да може да их испуни само један понуђач. То је неприхватљиво – објашњава Радосављевић и наглашава како је овај модел постао масовнији код мањих набавки, за два до три возила и то се открије случајно, као кад се после саобраћајке испоставило да аутомобил не припада Коридорима Србије него некој приватној фирми.

Професор емеритус Алфа универзитета Љубомир Маџар каже да није изненађен и да иза много великих нетранспарентних послова, нарочито оних који су повезани са иностранством стоје моћници који од јавности прикривају склопљене уговоре што отвара огромне могућности за злоупотребе.

– И домаће фирме могу добро да се овајде када се удруже са политиком. Вероватно ни политичари ни наручиоци из ГСП неће остати празних руку када се све то заврши. И иначе много тога што се ради није у друштвеном интересу, на линији је некаквих партикулартних интереса. Ми смо друштво где закони и прописи не играју довољно важну улогу, односно друштво у коме је ствар индивидуалног избора појединих моћника да ли ће се придржавати прописа или ће их једноставно игнорисати – наводи Маџар.

Наглашава да је то једна врста експлоатације везане за политичку принуду и за државу као орган легитимизоване принуде. Они који владају државом могу у врло широким оквирима да раде шта хоће, нема институција које би их у томе спречиле.

Подсећа да је на почетку Трамповог мандата његову одлуку о забрани уласка у земљу за грађане неких муслиманских земаља, поништио један судија. Али, каже професор Маџар, немамо ми судски систем који може да стави брану на многе послове штетне по друштво а који у својој нетранспарентности користе онима који држе власт и злоупотребљавају државне механизме.

За Немању Ненадића из Транспарентности Србија, у овом је случају реч о нерационалном управљању јавним ресурсима, буџетом јавног градског саобраћајног предузећа.

– Пре него што уопште започне поступак јавне набавке, било да је реч о куповини или изнајмљивању, наручилац мора да изврши и анализу тржишта али и да одреди која врста набавке би на најбољи начин могла да задовољи његове потребе. То је ГСП требало да уради пре расписивање тендера, да утврди које су цене за куповину, за најам, да се на основу тога одлучи шта је повољније. Уколико у том тренутку нису имали довољно новца, могли су да се одлуче алтернативно за финансијски лизинг или кредит тако да несразмерно скупо изнајмљивање није била нужност већ нешто у шта су ушли смишљено. А с обзиром на то да се само једна фирма јавила, а да су они претходним испитивање тржишта могли да знају како ће ситуација бити таква, онда се с разлогом може сумњати да је посао унапред намештен управо за ту фирму – закључује Ненадић.

„Жута или по избору наручиоца“

Пажњу јавности код ГСП-ове набавке привукао је и детаљ на који су указали стручњаци – да су особине наведене у јавном позиву такве да их је могао испунити само један добављач, СДТ. Практично, као да су преписани из каталога тог дистрибутера, о чему сведочи и комична омашка. Наиме, у каталогу се, у рубрици „боја“ наводи: „жута или по избору наручиоца“ а та формулација преписана је у тендеру. Иначе, СДТ у последњих неколико година са ГСП-ом склапа вредне уговоре и око 40 пута је био победник на тендерима тог јавног предузећа.

Извор: Данас