Најава уједињења Косова и Албаније претња Европи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је најава кандидата за председника Косова Рамуша Харадинаја о могућем уједињењу са Албанијом претња не само Србији, него региону, Европи и читавом свету.

„Али на то не треба узвраћати претњом. Ви радите шта год хоћете, а ми ћемо имати добар и адекватан одговор и грађани не треба да брину”, рекао је Вучић у Палати Србија.

Лидер Алијансе за будућност Косова и кандидат за председника Косова Рамуш Харадинај изјавио је у понедељак да Европска унија својим понашањем према Косову може натерати Косово на уједињење са Албанијом.

„Ако Косово није пред вратима НАТО и ако Косово нема либерализацију визног режима ЕУ, не постоји признање од пет земаља чланица ЕУ, ако нисмо пред вратима УН, шта ћемо следеће? Да ли ћемо прихватити оно што су покушали да нас увере да је Косово уморно, слабо”, рекао је се Харадинај.

Вучић је рекао да би волео да је на ту најаву чуо неке реакције из Брисела или Вашингтона.

„Јер да је, не дај Боже, неко у Србији са тако високог места говорио о неким другим врстама уједињења на Балкану, скоро да би нас бомбардовали. Али бесмислено је више говорити о двоструким аршинима”, рекао је он.

Вучић је подсетио да је Харадинај човек који пледира да буде нови председник Косова и да, уколико то постигне уз помоћ гласова Самоопредељења, може настати врло неповољна ситуација у којој ће се и Влада и председник Косова залагати за уједињење са Албанијом.

„На то ћемо умети да реагујемо. Ја никоме не претим, али стварање Велике Албаније је претња и Србији и региону и Европи и свету”, рекао је он, преноси Бета.

Извор: Политика