НА ДАНАШЊИ ДАН ПРЕ 21 ГОДИНУ ОБОРЕН ЈЕ НЕВИДЉИВИ Ф 117: Пуковник Золтан Дани открива шта се десило те судбоносне ноћи

Пре 21 годину је почела НАТО агресија на нашу земљу, а на данашњи дан оборен је “невидљиви Ф-117”.

Пуковник Золтан Дани, командант 3. дивизиона 250. ракетне ПВО бригаде ушао је у историју. Открио је шта је за њих била ноћна мора, шта се десило те судбоносне ноћи и како је изгледао сусрет са америчким пилотом ког је “скинуо” са неба.

– Ми смо се већ пре бомбардовања увелико припремали за ту ситуацију, тако да нас то није изненадило. Припадници наше јединице су били врхунски обучени и то је уливало високо узајамно поверење војника и старешина. Сви потребни документи и планови, као и сва најважнија увежбавања су на време спроведени, тако да за нас није било изненађења, а када нема изненађења значи да смо потпуно спремни и оспособљени за извршавање борбених дејстава – рекао је Дани.

На питање да ли се плашио америчких СЕАД напада ракетама које се саме наводе према радарском одразу, каже да његову јединицу никада нису успели да погоде.

– Те непријатељске јединице за неутралисање наших радарских и ПВО система су стварно биле ноћна мора за нас браниоце, али и за њих смо имали одлично решење које смо увежбали а касније и успешно спровели. Наша јединица је у више наврата била на мети али никада нису успели да нас погоде и неутралишу.

Поковник је описао и историјску ноћ, када је постао први и једини човек у историји који је оборио “стелт” авион.

– Били смо на ватреном положају близу села Шимановци. Станица за вођење ракета је била исправна, а увежбана борбена послуга је била на својим местима. Око 20:30 смо добили наређење од претпостављене команде да пређемо у највиши степен борбене готовости. На време смо уочили циљ који се приближавао нашој зони уништења, и када смо добили одобрење за дејствовање пустили смо га да уђе у ту зону. На потребној даљини смо лансирали две ракете система С-125М – “Нева”. Ракете су, захваљујући одличним операторима ручног праћења и одличном официру за вођење, извршиле свој задатак. Циљ је оборен у 20:42, а након тога смо се врло брзо преместили на следећи положај. Ми тада још увек нисмо знали који тип авиона смо оборили, и већ смо били на наредном положају, пред зору, када смо сазнали. Тада сам прекинуо радове на тренутак и позвао све присутне припаднике јединице да се у полукругу окупе око мене, саопштио им резултат дејства и честитао. То је био огроман подстрек за нас а и за све остале у Војсци Југославије и у народу уопште – испричао је Дани.

Тачно 21 годину касније, Србија се бори са још једним невидљивим непријатељем, а данас да бисте били херој – потребно је само да останете код куће.

Извор: Курир.рс/Србија данас