На најгори начин смо ушли у 5. недељу епидемије корона вируса: Шта нас очекује наредних 7дана

Стручњаци су мишљења да је управо ова седмица период у којем ће епидемија полако доћи до врха

Србија је данас ушла у 5. недељу епидемије корона вируса. Наредна 72 сата су кључна и у овом периоду се очекује већи број заражених али и преминулих од Цовид19. На пету недељу упозоравали су сви, лекари, председник Србије, Влада, а она се данас сама најавила. Са 305 новооболелих и осморо мртвих, јасно је да је ово најцрњи дан у Србији.

Како је председник Србије Александар Вучић најавио у четвртак увече, врхунац корона вируса чека нас у наредних 15 дана, а капацитети за тестирање драстично увећани.

– Нису лепе вести, очекујем у наредна 72 сата још већи број оболелих и умрлих. Ово није предвиђање, ово је нешто што је логично очекивати – навео је он.

– Имаћемо и већу смртност и више заражених и то управо долази од тог 15. и 16. марта када смо имали велики прилив и велики број новозаражених. Капацитете за тестирање смо увећали, а захваљујући Кинезима изградићемо и нову лабораторију – рекао је Вучић.

О томе да је управо ова, пета недеља период у којем ће епидемија достићи свој максимум, говорио је данас, али и претходних седмица епидемиолог Предраг Кон.

– Јасно је да је ово најцрњи дан за Србију, имамо 305 новооболелих и осморо преминулих. Пета недеља се сама најавила. Нема више преговарања, ја и даље јесам умерени оптимиста, али то не значи да сам ја у праву. Шта ће даље бити, то не може да се зна. Сви ћемо морати то да видимо. Последња ставка која нам је остала јесте 24 сата потпуног спречавања контакта и потпуне забране кретања.

– Морате знати да ми сад бројимо умрле ових који су се заразили пре 3 недеље, тако да још немамо праву слику како су се мере које смо донели одразиле. Очекујем да ће ове мере давати резултате накнадно – рекао је Кон.

Како је изјавио пре 7 дана, у петој недељи ће епидемија полако доћи до врха.

– По природном току у петој, евентуално шестој недељи се долази до максимума. Код нас ће то највероватније бити пета или шеста недеља – објаснио је Кон.

То је потврдио и тим кинеских лекара који борави у Србији, а који се успешно изборио са корона вирусом.

– Кинески лекари су говорили о току епидемије и рекли да ће врхунац бити пета и шеста недеља. Затим нам следе четири недеље спуштања и онда када не забележимо ниједан случај, још тих 28, 30 дана док потпуно не нестане – објаснио је епидемиолог.

И остали стручњаци упозоравају грађане Србије да у наредних неколико недеља остану код куће.

Пулмолог и алерголог др Бранимир Несторовић рекао је да су још наредне две недеље критичне, док се од шесте неће очекивати толики интезитет.

– Седите код куће још три или четири недеље. Толико би још требало да буде врло важна социјална дистанца – рекао је Несторовић.

Пад броја заражених за две до три недеље

Др Горан Стевановић је рекао да за сада стоји онако како су од почетка и покушавали и да нема експоненцијалног раста.

– Чињеница стоји да уколико бисмо у овом тренутку прекинули сваки контакт, за неке две до три недеље бисмо могли да очекујемо пад броја оболелих, а број смртних случајева би се одразио две, три недеље после тога. Али све то зависи од свакога од нас појединачно – казао је др Стевановић.

3 нове мере које важе од данас

Због ширења епидемије корона вируса, Влада Србије у четвртак увече усвојила је три нове мере: забрањено је окупљање више од двоје људи на истом месту; власници кућних љубимаца ће од суботе моћи да их шетају од 23 часа до један сат после поноћи, а од суботе у 13 сати до понедељка у 5 ујутру биће уведена потпуна забрана кретања.

Подсетимо, први случај корона вируса регистрован је 6. марта, а 15. је у нашој земљи проглашено ванредно стање.

Према последњим информацијама, у Србији је потврђен 1.171 случај  корона вируса. Број преминулих у Србији је 32. Више од 53.230 људи у свету је преминуло, а оболело је више од милион људи.

Извор: Телеграф.рс