НАОРУЖАЈТЕ СЕ СТРПЉЕЊЕМ И СПРЕМИТЕ СЕ ЗА АГОНИЈУ! Када авиони поново почну да лете, путнике очекују многе драстичне промене!

Уместо два и по сата пре полетања, сада ће на аеродром морати да се долази четири сата раније, али то није све.

Чекају вас процедуре од мерења температуре пре уласка у авион, тестова на вирус од 72 сата, карантина од 14 дана, до стриктних правила у самом авиону.

Све више аеродрома објављује датуме отварања комерцијалних летова, а и Србија је спремна да отвори путнички авио-саобраћај. То се, према званичним најавама, може очекивати између 15. и 18. маја. Италија је најавила да наредне седмице отвара аеродроме Ћампино у Риму и Перетола у Фиренци, а то се ускоро очекује и за многе друге европске земље.

Према писању портала Авиатика, што се тиче авио-компанија које користе српске аеродроме, најаве су да ће оне почети постепено да обнављају саобраћај. Тако је једна од лоу кост компанија одмах по издавању најновијег НОТАМ-а променила свој ред летења за линију између Лондона и Београда и сада је први планирани лет 18. маја. Обнова осталих линија ове компаније из Београда остаје у плану од почетка јуна.

Друга компанија је предвидела да ће први лет из Беча ка Београду бити успостављен 1. јуна. Истог датума би требало да буде успостављена и линија између Цириха и Београда као и из Франкфурта и Минхена ка Београду. Саобраћај ка Београду би од 1. јуна требало да успостави и турска компанија на линији ка Истанбулу. Повратак авиона на летове између Париза и Београда се такође планира од 1. јуна, пише портал Авиатика.

Да би путници ушли у авион мораће да испуне различите услове, а како је најављено, и када слете очекиваће их изолација од 14 дана. Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је указала на то да ће се у путничком авио-саобраћају водити рачуна о мерама безбедности, у складу са препорукама лекара.

– Што се тиче мера безбедности у авио-саобраћају, сви који буду желели да путују мораће да имају тест на корону који није старији од 72 сата, а када слете ићи ће у изолацију – рекла је министарка.

Отварање аеродрома не значи да ћемо на њему видети исти број авио-компанија као пре кризе, каже Петар Војиновић, уредник ваздухопловног портала “Танго Сикс”.

– Постоје два сегмента због чега се то неће десити. Први је да је динамика путовања заувек промењена, док се не нађе вакцина. Услови које струка захтева – тестови од 72 сата и карантини од 14 дана аутоматски ће да демотивишу путовања. Такође, авио-саобраћај функционише по заједничким европским и светским правилима, па све мора да буде синхронизовано, што је први практични проблем који ће успорити све. Питање је када ће Агенција за безбедост авио-саобраћаја (ЕАСА) моћи да синхронизује правила безбедности на европском нивоу – каже Војиновић.

Други део успоравања је, како истиче несинхронизовано отварање земаља.

– Велики део земаља и даље има апсолутно ограничење на прелазак границе. Питање је и како ће техничко понашање авиона и аеродрома изгледати у новој реалности, а сигурно је да ће бити успорено – наводи Војиновић.

Маске и додатне контроле

Према проценама, могуће је да ће се и на аеродромима убудуће радити и брза тестирања на корона-вирус. У складу са прописима који су тек уведени у бројним земљама и заштитне маске ће бити обавезне.

Највећу полемику је изазвало питање избацивања седишта у средини, односно потреби да она буду празна током лета. Иако није доказано да би слободна седишта у средини могла да умање ризик од инфекције, бројне авио-компаније блокирају та места у средини, барем када је реч о првој фази летова.

Одређене фирме се залажу за то да између редова седишта буду постављени редови са теретом. То би, како наводе, омогућило већу дистанцу између путника и бољу расподелу терета.

Консултантска фирма за ваздушни саобраћај Симплифлyинг процењује да ће убудуће можда сав пријављени пртљаг, као и ручни пртљаг морати да се дезинфикује ултраљубичастим зрачењем, а могуће су и додатне здравствене контроле. У авион ће се улазити у малим групама на сигурној удаљености, а у путнички мост за укрцавање би могао да буде уграђен својеврсни тунел за дезинфекцију.

Путовање би, како оцењују, могло да траје знатно друже. Због будућег интензивног чишћења авиона и дуже процедуре уласка у авион, с обзиром на прописе о удаљености, и авиони ће више времена бити на пистама. Након слетања, на аеродромима ће морати да се покаже потврда о имунитету, као и да се прође кроз скенер за мерење температуре. Пре преузимања пртљага, он ће још једном бити дезинфикован.

– У зависности од тога колико ће времена проћи док вакцине буду доступне, неке ствари ће остати, а неке опет нестати – сматра Инго Вугецер из ваздухопловног концерна Ербас.

Извор: Ало.рс