Напредњаци изабрали своје и оне који се тако осећају

Са два гласа против и једним уздржаним чланови Председништва Српске напредне странке прихватили су јуче предлоге кандидата за састав нове владе.

Међутим, овим се сага о влади није завршила јер нису позната сва имена министара. О кандидату за министра просвете из редова Социјалистичке партије Србије социјалисти би требало да разговарају данас, а очекује се још једно име неког од напредњака за место министра без портфеља, као и имена потпредседника владе.

Влада би требало да има 21 ресор и у њој ће готово половину чинити жене, а половина чланова су они који до сада нису били министри.

Објављена имена министара углавном нису изненађење, јер су медији данима уназад спекулисали о томе ко ће преузети који ресор. Али се може рећи да је потврда да ће досадашњи министри унутрашњих послова и одбране Небојша Стефановић и Александар Вулин ротирати функције изазвала највећу пажњу јавности, као и то да ће министарка у напредњачкој влади бити Гордана Чомић, некадашња чланица ДС која је на изборе изашла на листи УДС.

Док из Странке слободе и правде поручују да их влада и њен састав не занимају, лидер Двери Бошко Обрадовић за наш лист каже да је за њега највеће изненађење у саставу владе то што заслужена места у њој нису добили Шешељ, Чанак и Чедомир Јовановић.

– Али очекујем да ће и у њихово име говорити Гордана Ћомић. Ипак, бирам да је највећа срамота избор Вулина за министра полиције, а Небојше Стефановића за министра одбране. Часни професионалци у српским службама никада нису били овако понижени – сматра Обрадовић.

Потпредседника Народне странке Мирослава Алексића изненадила су имена Анђелке Атанасковић, Гордане Чомић и Томислава Момировића.

– Толико је све девалвирано, да у Србији данас свако може да буде министар. Имена су потпуно небитна јер су сви они Вучићеве марионете и извршиоци налога. Вучић се игра са Србијом као дете са играчком и то ће нас на жалост скупо коштати – указује Алексић за Данас.

Његов колега председник ДС Зоран Лутовац је сличног мишљења, јер за наш лист наводи да за њега нема изненађења.

– Ко год подржава Александра Вучића може бити министар или било шта друго у његовом систему вредности – каже он.

Одлуку о рокади министара Стефановића и Вулина, као и то да Зорана Михајловић преузме ресор енергетике и рударства, донео је председник СНС Александар Вучић, а не мандатарка Ана Брнабић. И то је Вучић јуче рекао новинарима. Он је навео да министарство одбране није утешна награда и подсетио је да се он са места министра одбране пео до функције најпре премијера па председника државе.

Према његовим речима, странка је од Брнабић захтевала да се енергичније него икада супротстави организованом криминалу и корупцији, што би према Вучићевим речима требало да значи чишћење оних у држави који раде са мафијашким босовима. Он је најавио да ће се већ до нове године видети резултати. Од мандатарке се тражи и напредак у економији, као и јасно европско опредељење. А председник ће на све мотрити, хвалити и кудити владу по потреби. А имаће и прилику да се у њен рад и сам увери на једној од предстојећих седница владе којој ће присуствовати и упутити министре у преговоре са Косовом и његовим економским плановима.

Вучић се осврнуо и на реакције јавности на улазак Чомић у владу, рекавши да се њих двоје ни у чему нису слагали, и да је бивша функционерка ДС увек била против њега и СНС, али да га то није спречило да са њом разговара о начинима на који она може да помогне држави.

– Они који говоре да је СНС партијска прћија не желе да сагледају да је СНС у Владу довео највише жена, највише нестраначких људи. И када имамо 50 одсто апсолутних промена ми и даље нисмо сасвим задовољни, а тражимо владу апсолутног континуитета – рекао је Вучић.

Он је рекао да је срећан кад Синиша Мали и Горан Весић, заменик градоначелника Београда, стоје један поред другог, што према његовим речима показује како СНС уједињује.

Мандатарка Брнабић би према најавама требало у среду да предложи Скупштини састав владе. Претходно ће скупштина изгласати закон о министарствима који је у скупштинској процедури.

Вучић поново етикетирао медије

На већ стандардно питање новинара телевизије Пинк о “Шолаковим и Ђиласовим медијима”, Вучић је одговорио да ће “свакога дана да демантује њихове лажи и да говори о резултатима које постижемо”.

– Ја сам се изненадио, неки од њихових тајкунских листова, који су купили пре неки дан, а од првог јануара је и званично њихов, до сада је био незванично њихов… Дакле, тајкунски, исте те групе која држи све то… Објавио да ће Србија заиста да буде најбоља у Европи 2020. и 2021. године. Стварно? Ево ја то поновио 500 пута, а ви то нисте могли до сада да запамтите.

Извор: Данас