Напредњаци избегавају да пошаљу Радету и Јојића у Хаг

Бивши радикали, а сада напредњаци, никада нису променили своју националистичку политику и зато ова власт никада неће изручити Хагу Вјерицу Радету и Петра Јојића, а то показује да Србија поново не поштује своје међународно преузете обавезе, сматрају саговорници Данаса – адвокат Александар Оленик и Горан Милетић, директор Цивил Ригхтс Дефендерса за Европу.

Подсетимо, Међународни резидуални механизам за кривичне судове (Механизам) у Хагу упутио је још један захтев властима у Србији да без одлагања ухапсе и изруче Радету и Јојића како би им се судило због оптужби за непоштовање Хашког трибунала, који их је још у октобру 2012. оптужио да су утицали на сведоке у хашком процесу против њиховог лидера Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче.

У налогу кинеског судије Лиу Даћуна се наводи да се кључни сведоци против Радете и Јојића јасно ставили до знања да не би сведочили у Србији ако би процес био уступљен српском правосуђу.

Судија Даћун је још једном нагласио и да званични Београд, по статуту Механизма, има обавезу да са тим судом сарађује и у предметима против оптужених за непоштовање суда, те да та одредба „претеже сваку домаћу законску препреку“.

Међутим, Виши суд у Београду је 2016. донео одлуку да не постоје законске основе за хапшење и изручење Радете и Јојића јер национални Закон о сарадњи са Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и за непоштовање суда.

Александар Оленик подсећа да је већина подржала хапшење Гунцатија и других из удружења ветерана ОВК, јер су застрашивали жртве ратних злочина на Косову.

– Јојић и Радета су учинили исто, застрашивали су жртве осуђеног ратног злочинца Војислава Шешеља. Исти закон, међународно хуманитарно право важи и за Гунцатија и за Радету и Јојића, али су ово двоје на слободи. Код нас су радикали на власти од 2012. године, без обзира на промену имена. Сви радикали, сада напредњаци, укључујући и председника Републике, су током деведесетих јавно подржали све ратне злочине и то настављају да раде. Такође, већина напредњака ако не и сви, јавно негирају геноцид у Сребреници. Само код нас извршиоци ратних злочина и они који их јавно подржавају воде државу и имају огромну подршку грађана – истиче Оленик.

Како додаје, бивши радикали а сада напредњаци никада нису променили своју националистичку политику, никада се нису одрекли ратног злочинца Шешеља и никада то неће учинити.

– Зато ова власт никада неће изручити Радету и Јојића јер њих не интересује добробит грађана, за њих постоје само туђи злочинци и само они требају да одговарају. Док су им „наши“ ратни злочинци хероји, по којима су давали имена улицама, чије књиге сада штампају, чија имена се налазе на изборним листама и које сваки дан гледамо на готово свим телевизијама. На овај начин врше бестидну ревизију историје и ратова из 90-их, и отворено настављају са спровођењем националистичке политике која је и довела до геноцида у Сребреници. Зато су за садашњу власт Радета и Јојић хероји и зато их они никада неће изручити. То је наш задатак – наглашава Оленик.

Горан Милетић истиче за наш лист да је „наизглед чудна“ одлука власти да не ухапси и изручи Радету и Јојића.

– Нјих двоје нису чланови владајуће странке, чланови парламента или утицајни политичари. Због тога се разлози могу тражити евентуално у ономе што они знају и што би могли рећи или у опредељености представника власти да одговорност за ратне злочине не буде тема од важности за Србију. Без обзира шта је тачан разлог, показује се да Србија поново не поштује своје међународно преузете обавезе – указује Милетић.

Вјерица Радета је на свом Твитер налогу поводом најновијег позива Механизма у Хагу написала: „Ево опет ме насекираше. Добро, шалим се“.

Министарство правде не одговара Данасу

Редакција Данаса писала је Министарству правде чак три пута с питањем – Како ће Србија да реагује на најновији захтев Механизма у Хагу да ухапси и изручи Вјерицу Радету и Петра Јојића. Међутим, званичан одговор нисмо добили. Након другог мејла који смо послали Министарству правде, речено нам је одговор касни јер „нас је успорила, између осталог и епидемиолошка ситуација, која се управо одразила на надлежну особу за ваше питање“. Одговор нисмо добили и после трећег мејла који смо послали са истим питањем.

Извор: Данас