Народна странка: Загађење ваздуха је злочин за који је одговорна власт

Народна странка оценила је данас да је загађен ваздух “убица грађана Србије” а да је загађивање околине злочина за који је одговорна власт јер постоји “јасна и директна веза између политике, корупције, непоштовања прописа и загађања које изазива болести од којих људи умиру”.

“Квалитет ваздуха у Београду је треће категорије, што значи да је ваздух прекомерно загађен, а узрок су димњаци топлана, индустрија, моторна возила и приватна ложишта. У Србију се годишње увезе 120.000 половних возила, међу којима и она са моторима са застарелим ‘евро 3’ стандардима која прекомерно загајују ваздух”, рекла је одборница Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић у програму “Отворено”.
Председник Градског одбора Народне странке Бор Драган Марковић рекао је да државу и Министарство за заштиту животне средине “као да не брину животи и здравље грађана, него им је важније да се повећа производња бакра”.

“Плате нису важније од здравља. Грађани Бора свакодневно удишу арсен, кадмијум, сумпор-диоксид и друге отровне материје и то у количинама и по неколико хиљада пута већим од дозвољених. У ваздуху су се појавили и никл и олово, што је потпуна катастрофа”, рекао је Марковић.

Председница Градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић рекла је да је Србија прва у Европи по смртности од последица загађења ваздуха, а девета у свету.

“Испред Србије су само Чад, Централноафричка Република, Северна Кореја, Нигер, Мадагаскар, Папуа Нова Гвинеја, Јужни Судан и Сомалија. То показује у каквом златном добу живимо”, рекла је Ивана Парлић.

“Истовремено, државни званичници изговарају бесмислице, па је тако председник Србије Александар Вучић рекао да је ваздух загађен јер је животни стандард бољи, а министри екологије су давали срамне изјаве да је загађење субјективни осећај и правдали се да је то проблем који траје годинама”, навела је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је истакла да је за Ужице, које је град у котлини, једино решење потпуна гасификација града, али тај процес траје деценијама и нема задовољавајуће ефекте, а откривена је и велика корупција.

“Народна странка је поднела кривичне пријаве због малверзација у гасификацији и очекујемо да тужилаштво хитно предузме мере како би одговарали сви који су умешани у ту аферу”, рекла је Ивана Парлић.

Председник Градског одбора Народне странке Чачак, пулмолог Александар Радојевић, рекао је да загађење ваздуха отежава да се преболе вируси, укључујући у корону.

“Најугроженији су, парадоксално, потпуно здрави људи који нису раније били прокужени инфекцијом, јер они најбурније реагују, нарочито када их дотатно иритира аерозагађење”, навео је Радојевић.

Извор: Бета