НАТО бомбе на путу младости: Брат (17) и сестра (15) убијени у аутобусу за Грачаницу, из ведра неба

Бомбардован мост којим је пролазио аутобус; посмртни остаци настрадалих били разнети и разгорели

У рату 1999. године на данашњи дан, а усред бела дана, двоје деце Никола (17) и Марија (15) убијени су у аутобусу Ниш експреса. Са њима је настрадала и бака Смиљана, мајка њиховог оца Драгише Петровића, којег је смрт троје намилијих, завила у црно.

Он и супруга Зорица из Грачанице, сахранили су сво троје на синовљев 17. рођендан 7. маја. Како је раније посведочио за медије, управо на његов наговор су отишли у Прокупље код његве браће, не би ли се склонили са Косова и Метохије, на којем је буктио рат. Послушали су га и најавили повратак кроз неколико дана, како би заједно прославили рођендан Николин рођендан.

У девет ујутро кренули су из Прокупља, а неколико сати потом, аутобус којим су путовали натраг у свој родни крај, бомбардовала је НАТО авијација. Погинуло је још 47 цивила, од чега 15 деце. Наводно, и једна трудница.

Отац Драгиша је, сазнало се, тада био и мобилисан, због чег је боравио у близини Призрена. Код куће су остали супруга и његов отац. Он је био задужен и да идентификује посмртне остатке најмилијих.

Раније је рекао за медије и да је гледао спаљене остатке, те да је тражио детаљ по којим би их препознао. Ланчић једног и привезак другог детета и данас чува. Казао је и да се на позив команде спаковао и кренуо кући, те да није знао да су у одсудном гранатирању моста којим су цивили кренули у аутобусу, настрадала и његова деца.

У дворишту пуном људи у црнини сазнао је за трагедију која је погодила породицу.

Две улице у Грачаници понеле су имена Марије и Николе. Родитељи живе у Маријиној улици, а одмах поред налази се и Николина. Он је био ученик трећег разреда средње ПТТ школе и желео је да се запосли у Грачаници, да се ожени и створи породицу. Нјегова сестра Марија била је осми разред и волела је медицину. Медији наводе , планирала је да упише медицинску школу, касније и медицински факултет. И она је говорила да никада неће напустити Косово и Метохију.

Напад из ведра неба

Напад на аутобус “Нишекспреса” у месту Лужане, који је саобраћао на линији Ниш – Приштина, изведен је 1. маја око поднева, при потпуно ведром времену, што значи да су пилоти јасно видели шта гађају.

Након аутобуса, другом ракетом гађан је и санитет са лекарима који су стигли да помогну, а тешко је рањен и један лекар.

Око два часа касније НАТО авиони су избацивали летке изнад Београда на којима је ћириличним словима писало да „НАТО штити незаштићене на Косову и Метохији“.

Извор: Телеграф