“Не дамо светиње”: Литије у Подгорици, Бару, Будви, Никшићу…

У неколико црногорских градова данас су организовани су скупови у знак противљења Закону о слободи вероисповести у организацији Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ).

Скуп у Подгорици почео је молебном у Храму Христовог васкрсења, одакле је кренула литија улицама Подгорице. Литију предводи митроплит црногорско-приморски Амфилохије.

Испред подгоричког храма доминира српска тробојка огромних размера, док окупљени узвикују “Не дамо светиње”.

Током литије дошло је до препирке два учесника, а инидент су спречили редари, преносе “Вијести”.

Свештеници су уочи шетње поручили да се поштују мере Националног координационог тела за заразне болести (НКТ) и држи дистанца.

Поручили су грађанима да осим икона, свећа и крстова ништа не носе и ако буде инцидената “то није учинио нико ко припада нама”. Казали су грађанима да сниме свакога ко изазове инцидент.

Скупови се одржавају и у Бару, Будви, Даниловграду, Плужинама, преноси РТЦГ.

Из Управе полиције претходно су саопштили да ће обезбеђивати све скупове који буду уредно пријављени, а како се наводи, није дозвољена литија у Бијелом Пољу, јер није благовремено пријављена.

Свештенство Саборног храма и Црквене општине Никшић раније данас је саопштило да су се на време обратили Управи полиције у Никшићу и са њима обавили састанак око организовања литије, али да нису добили одобрење на време.

Међутим, грађани Никшића су након молебна самоиницијативно кренули у протестну шетњу, преноси подгорички портал Вијести.

Литија у знак протеста против Закона о слободи вероисповести одржава се вечерас и у Будви, а свештеник Митрополије црногорско-приморске (МЦП) Борис Радовић позвао је вернике да се не окупе у броју већем од 200, а да остали оду кућама.

Извор: Директно