“НЕ ОЧЕКУЈЕМО ДРУГИ ТАЛАС КОРОНЕ” Др Јанковић: Вирус је и даље ту, још није крај, он је и даље способан да УБИЈЕ

Имунолог Срђа Јанковић рекао је да је најављена студија којом би требало да се утврди степен стеченог колективног имунитета важна јер ће открити колико се људи заразило корона вирусом у Србији а није имало симптоме.

Тестирање почиње у понедељак, а епидемиолошка студија Медицинског факултета у Београду биће спроведена у наредна два месеца.

– Ово тестирање се разликује, сада хоћемо да видимо колико људи је развило антитела, односно колико се заразило а да није имало симптоме. На овај начин долазимо до односа откривених случајева инфекције према укупном броју случајева који се догодио у популацији. Од овог односа зависи и степен колективног имунитета. Сада не можемо да рачунамо на колективни имунитет, он подразумева када већина прележи вирус или се вакцинише, што сада није могуће. Када је таква ситуација остварена, нису могуће епидемије, већ спорадични случајеви заразе – рекао је Јанковић за ТВ Пинк.

Најављена студија подразумева комплетну анализу прокужености становништва на узорку од 7.000 домаћинстава, а број чланова ће бити око 17.000.

– Битно је да систем буде систематичан, али довољно насумичан. Биће репрезентативан узорак како бисмо на основу њега могли да извучемо закључке са поудазношћу, која је прокуженост, односно који удео популације се сусрео са вирусом и стекао имунитет – објаснио је Јанковић.

Он је поручио грађанима да и даље избегавају контакт без обзира што су тренутни параметри повољни.

– Није крај, можемо да покваримо све што смо постигли. Вирус је и даље ту, он може да убије, опасност још није утихнула. Епидемија се силазном путању ближи крају, али избегавње свих контаката је и даље важна мере која треба да се поштује.

Према његовим речима, не очекује да се у нашој земљи догоди други талас заразе у правом смислу те речи.

– Ако спроведемо мере, неће се поновити. Вирус је присутан, спречавамо га да се шири, имамо осцилације, то је тај плес са вирусом – рекао је имунолог.

Он се осврнуо и на јавни градски превоз, који ће у Београду поново бити нормализован од наредног петка, 8. маја.

– Битно је држати што већу дистанцу што је то могуће, биће увек једно празно седиште, молим грађане да не седе на њих. Ношење маски и рукавица се подразумева. Смањењем количине вируса у оптицију, уз превентивно понашање, успориће даље преношење вируса и убрзаће крај епидемије – закључио је Јанковић.

Што се тиче путовања у иностранство, Јанковић каже да стручњаци и даље раде на томе да пронађу најбољи модалитет, али је за ово лето, ипак, препоручује останак у Србији.

Извор: Блиц