Небојша Митић: Има ли краја задуживању општине Дољевац?

Нишавски окружни одбор Српске радикалне странке подсећа јавност да је Скупштина општине Дољевац, на седници одржаној 23. јула 2020. године, усвојила ребаланс оштинског буџета, којим је утврђено да буџетски дефицит износи преко 50 милиона динара. Такође, утврђено је да дуг домаћим кредиторима износи чак 60 милиона динара. Напредњачка власт решила је да поменуте трошкове у висини од готово 110 милиона динара финансира „процењеним суфицитом из претходних година у износу од 45.926.988,00 динара” и задуживањем од чак 65 милиона динара.

Очигледно је да је напредњачка власт у Дољевцу направила велики пропуст приликом планирања прихода и расхода у буџету за текућу годину када се суочила са огромним буџетским дефицитом.

Ми српски радикали захтевамо од напредњачке власти у Дољевцу да објасни грађанима зашто се општина задужује чак 65 милиона динара и у које сврхе планира да потроши тај кредит. Било би крајње неподношљиво да се кредит подиже како би се општинском руководству исплаћивале зараде, као што је то случај у неким локалним самоуправама.

Ми српски радикали упозоравамо локалну напредњачку власт да је неприхватљиво било какво задуживање општине Дољевац, зато што општина неће бити у стању да враћа доспеле дугове. Општепознато је да број становника тј. пореских обвезника у Дољевцу непрекидно опада. Недопустиво је да се садашња напредњачка власт задужује на уштрб будућих генерација.

За мање од десет година општина Дољевац је изгубила преко 600 становника. Напомињемо да је према званичним подацима, у 2019. години, у Дољевцу рођено 130 беба, док је број умрлих 264.

Евидентно је да напредњачка власт у Дољевцу није у стању да одговорно води општину и да рационално располаже новцем свих грађана. Очигледно је да у тој власти нема људи који су у стању да одреде приоритете у вођењу општине. Невероватно је да се из буџета издваја 60 милиона динара да се врати дуг и да власт додатно задужује општину за још 65 милиона динара. Логично, поставља се питање како напредњачка власт располаже новцем који грађани издвајају из својих скромних примања на име пореза на имовину и других дажбина.

Подсећамо јавност да грађани функционисање Скупштине општине Дољевац у 2020. години плаћају близу 12 милиона динара, а председника општине скоро 14 милиона динара. Притом, општинска власт из буџета издваја свега 3,6 милиона за развој пољопривреде. Потпуно је јасно да се власт бави сама собом и да ће Дољевац одвести у дужничко ропство уколико настави са вођењем овакве политике.