Небојша Стефановић тужио лист Данас

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић тужио је лист Данас Вишем суду у Београду, главног уредника и ауторку текста “Ко су десничари који су се тукли са полицијом”, који говори о сведочењима саговорника о физичком насиљу током неколико вечери протеста грађана почетком јула.

Како пише Данас, Стефановић у тужби наводи да је “начин извештавања и одабир пренетих информација далеко од објективног”, чиме му је “урушен кредибилитет и поверење грађана у личност и ангажовање” министра.

Тиме су му повређени “част и углед” и нанета “ненадокнадива штета”, уверен је Стефановић, кој тражи одштету од милион динара.

У оспореном тексту Стефановић је означен као организатор “парадржавних јединица”, које под “његовим покровитељством и по његовом налогу” изазивају нереде, у којима долази до сукоба полиције и грађана.

У тужби се напомиње да се “тоном” којим је текст написан Стефановићу приписују “особине које нема”, да се он карактерише као “личност без икаквих скрупула и моралних вредности, као манипулатор који је спреман да, зарад интереса ‘режима’ коме припада, управља насилницима и хулиганима”.

Новинарка Данаса и ауторка текста Катарина Живановић сматра да је Стефановић својом тужбом “дао превелики значај тексту и листу Данас”, јер тврди да му је текстом “повређен углед који ужива у друштву” и да му је нарушено поверење које су према њему грађани имали.

“Хвала му на значају који придаје једном чланку, али мораћу да га разуверим – да заиста имамо толики утицај, имали би разрешене афере Крушик, Јовањица, сумњиву трговину наоружањем, Савамалу… Све су то афере које би министарство на чијем је челу требало да реши, а које и даље тапкају у месту, упркос истраживању и писању независних медија”, рекла је Живановић.

Извор: Н1