НЕКА ДЕО ОПОЗИЦИЈЕ ИЗАЂЕ ИЗ КОНФУЗИЈЕ: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић о организовању међустраначког дијалога и формату разговора

ВЛАСТ је спремна да води међустраначки дијалог, али ту још има много непознатих, пре свега око формата и око тога ко ће бити учесници.
Ако за столом буду представници и ванпарламентарних странака, онда ту морају да буду сви, а не само оне странке које носе префикс проевропске, које су прихватљиве за ЕУ или за поједине опозиционе лидере.

Ово, за “Новости”, поручује председник Народне скупштине и шеф социјалиста Ивица Дачић. Он се осврнуо и на поруке које последњих дана шаљу поједини из дела опозиције, попут лидера Двери Бошка Обрадовића – да је једини смислени формат дијалога власти и опозиције дијалог између делегације уједињене власти и делегације уједињене опозиције која је бојкотовала изборе.

По Обрадовићу, на једној страни стола треба да седе представници оних странака које учетвују у власти – СНС, СПС, СПАС, ЛСВ, ЛДП, а с друге стране делегација оних који су бојкотовали изборе 21. јуна на свим нивоима.

– Чини ми се да у делу опозиционе сцене влада тотална конфузија какав уопште дијалог и са ким желе. Једни неће представнике Европске комисије, други неће антибојкоташе, трећи хоће и оне који су учествовали на изборима. Не знам стварно око чега уопште можемо да разговарамо и да се договарамо кад они ни међу собом не могу да се сложе ни око једне једине теме – каже Дачић.

Поводом “прозивки” Обрадовића да не одговара на његове захтеве да започне консултације у вези са почетком разговора власти и опозиције, Дачић каже:

– Када је реч о Обрадовићевом позиву на консултације, за то има времена, јер до избора има више од годину дана. Очекујем да се у овај процес уђе на пролеће, у марту или априлу, а до тада ће ваљда опозиција да се договори ко ће седети за тим столом и шта заправо хоће. И ЕУ, односно Европска комисија, до тада би требало да дефинише своју улогу у свему томе, односно на који начин ће посредовати у дијалогу и ко ће од њихових званичника у томе учествовати.

Извор: Новости