НЕМАЧКА ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА (БНД): Турска влада помагала у покретању немира на грчкој граници, размештајући агенте прерушене у мигранте

Немачка обавештајна служба (БНД) каже да поседује обавештајне податке који указују на то да је турска влада инфилтрирала државне снаге прерушене у мигранте како би помогле у подстицању нереда на грчкој граници.

Аутор: Александар Воркапић

БНД је оптужила турске државне снаге да су се инфилтрирали међу мигранте на грчко-турској граници, како би помогли мигрантима у организовању напада на грчке пограничне снаге а све у циљу помогања илегалним мигрантима у пробијању пограничне ограде, објавио је немачки магазин Focus Online.

Као што се и очекивало режим из Анкаре је негирао такве наводе.

Како смо и раније извештавали, Турска је крајем фебруара отворила границу према Европи и мигрантима отворила пут ка земљама Европске уније. Напетост на грчко-турској граници трајала је интезивно до средине марта, а грчка полиција и војска успеле су да одбаце покушај најмање 50000 миграната да илегално пређу границу.

У извештајима грчке полиције наводи се да већина ухапшених миграната није из Сирије, како је касније установљено већина ухапшених потичу углавном из Авганистана, Пакистана и Турске.

Током кризе, грчке власти оптужиле су режим из Анкаре да су хиљаде и хиљаде миграната – од којих је већина војно способна – послали на грчку границу у циљу стварања тензије и притиска на владу у Атини. Грчка влада оптужила је Турску да наоружава мигранте сузавцем.

Међутим, пре неколико дана, како се коронавирус почео брзо ширити Турском, турске власти су из предострожности евакуисале неколико хиљаде миграната који су чекали на граници са Грчком.

Извор: Српска Ствар