Неодговорно је да се Република Србија задужује у овом периоду кризе око Ковида19 (ВИДЕО)

Заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ на данашњој конференцији за медије рекао је да радикали сматрају да представници актуелног режима у Србији обмањују грађане Србије о наводним економским успесима.

– Сведоци смо да је само у овој години већ два пута доношен ребаланс буџета, а и јуче смо чули од министра финансија и од представника режима да се спрема ново задуживање у неком износу од 700 милиона евра – рекао је Шешељ.

Радикали сматрају да је неодговорно да се Република Србија задужује у овом периоду кризе око Ковида19 и да пре свега треба да се промени економска политика у Србији, како би се Република Србија боље и успешније изборила са пандемијом короне.

Шешељ сматра да Србија треба да се одрекне неких луксузних инвестиција, као што је изградња националног стадиона, јер како Српска радикална странка сматра не само због пандемије, већ генерално, национални стадион није исплатив пројекат и неће довести до убрзаног развоја наше земље.

– Такође, из текућих буџетских средстава требало би да се новац који се опредељује за финансирање разних агенција, које немају своју улогу у нашем систему, које су буџетски корисници без икаквих надлежности и углавном служе само као партијски плен странака на власти и дуплирање већ постојеће бирократије, као и финансирање невладиних организација, поготово оних невладиних организација са изразито антисрпским деловањем, а такође и промена режима субвенција за стране инвеститоре. Сматрамо да су то први резови који су нама неопходни како би се држава боље и успешније изборила са пандемијом – истакао је Шешељ.

Он је нагласио да сваке године више од 750 милиона евра Република Србија даје на име субвенција страним инвеститорима који добијају десет, петнаест или више хиљада евра по радном месту, без икакве обавезе да те раднике држе на послу, земљиште и све потребне дозволе бесплатно, а земљиште чак некад и у вишемилионским износима.

Шешељ је подсетио да дуг државе Србије већ износи преко 30 милијарди долара.

Српска радикална странка предлаже да се уместо задуживања направе резови на тај начин да се промени програм субвенција за стране инвеститоре, да се та средства определе за наш здравствени систем и за помоћ нашој националној привреди, микро, малим и средњим предузећима, пре свега како би они могли да се што лакше изборе са последицама пандемије, да се прекине финансирање невладиних организација и да се озбиљно рационализује државна управа укидањем великог броја агенција које немају у нашем систему никакву улогу.

– Подсетићу вас да у Србији имамо Агенцију за поморску пловидбу, имамо Агенцију за енергетику и енергетску ефикасност – две агенције које суштински имају исти ресор. Још је више десетина таквих агенција у Србији који заиста немају никакву улогу, а озбиљни су потрошачи у државном буџету. Уместо да водимо рачуна како да ублажимо све оно што нашу привреду чека почетком следеће године, ми се такмичимо у некој имагинарној трци са пре свега земљама региона или неким другим земљама у Европи, ко је најуспешнији на некој од листа које издаје Светска банка или слично – рекао је Александар.

Српска радикална странка сматра да је и програм 2020–2025, који промовишу представници Српске напредне странке, искључиво списак лепих жеља, који у овом моменту, са оваквом економском политиком, не може да буде остварив и да Србија треба да сагледа своје конкретне економске проблеме и да се уради све што је у нашој моћи да се помогне опстанак наше националне привреде јер уколико дође до ситуације као што се предвиђа, да ће највећи терет свега овога пасти на наше представнике националне привреде, ништа нашем народу неће значити да ли је бољи од Литваније или на ком је месту пласиран на било којој листи Међународног монетарног фонда.

Извор: Српска ствар