Неповерење у вакцину могло би да угрози борбу против ковида-19

За успешну заштиту становништва од ковида-19 можда ће бити потребна 80 одсто вакцинисаних, али ниво погрешних информација и неповерење у вакцину могли би да угрозе настојања у борби против пандемије, саопштили су британски научници.

Извештај “Бритисх Ацадемy” и “Роyал Социетy” показује да, делом због бројних дезинформација и понашања појединаца, око 36 одсто људи у Великој Британији није сигурно или је мало вероватно да ће пристати на вакцинацију против ковида-19.

Да би јавност пружила подршку вакцинисању нужан је “отворени дијалог”, истиче се у извештају, па се позива на “искрен разговор” у ком ће се одговорити на очекивања јавности да ће се живот вратити у “нормалу” чим стигне вакцина.

“Вакцина и вакцинисање су две различите ствари. Да би се постигло 80 одсто процепљености потребне за заштиту заједнице, потребна је утемељена стратегија”, рекла је професорка са Оксфорда Мелнда Милс, стручњак за демографију и главна ауторка извештаја.

Анкете спроведене пре и за време пандемије у многим земљама показују да је поверење у вакцину крхко и да политичка поларизација и дезинформације које се шире интернетом могу да утичу на стопу прихватања вакцинисања.

“Морамо да извучемо поуку из историје и одмакнемо се од једностраног давања информација и уместо тога покренемо отворени дијалог у ком ћемо одговорити на погрешне информације и у ком нећемо занемарити забринутост људи због вакцинисања и њихово оклевање”, рекла је Милс.

У извештају се такође истиче да би владе морале сада да планирају “поступно и етично” процепљивање засновано на јасним начелима о којима ће се “довољно расправљати с јавношћу како би се стекло поверење”.

Препоручује се да међу првима који ће се вакцинисати буду здравствени радници и његоватељи, као и друге ризичне групе попут учитеља, возача аутобуса и продаваца, као и припадници рањивих група попут бескућника и затвореника.

Извор: Н1