НЕСТОРОВИЋ У КЛИНЧУ С КОЛЕГАМА, ПРЕТИ МУ ГУБИТАК ЛИЦЕНЦЕ! Професори: “Јавним наступима је наносио штету”

Против проф. др Бранимира Несторовића, члана Кризног штаба за борбу против корона вируса, поднет је захтев етичком одбору Лекарске коморе Србије (ЛКС). У захтеву је наведено да је “Несторовић својим јавним наступима као члан Кризног штаба за сузбијање епидемије ковид-19 нарушавао углед и наносио штету лекарској професији, као и здравству у целини”.

Иницијатор за подношење захтева је др Ђорђе Алемпијевић, редовни професор судске медицине на Медицинском факултету у Београду, а подржало га је још шест колега и једна докторка у пензији.

Етички комитет ЛКС следеће седмице расправљаће о захтеву групе чланова да се познати професор и пулмолог јавно осуди због изјава које је давао као члан Кризног штаба. Та јавна осуда би, у крајњем исходу, значила да би професору Несторовићу могло да буде одузето право на рад.

Седницу етичког одбора заказује председник др Горан Богдановић. Одбор чини 15 чланова који се бирају на мандат од четири године. Задатак етичког одбора биће да утврди да ли постоји материјал да се против проф. Несторовића покрене поступак пред судом части. У случају покретања поступка тужиоци морају да докажу да су Несторовићеве изјаве изазвале штету. Уколико суд пресуди у корист тужиоца, др Несторовићу би била узета лекарска лиценца, и то две године пред пензију.

На све то, професор Несторовић каже:

– Сад кад је прошла епидемија и кад се испоставило да сам за све био у праву, испао сам најнеетичнији доктор у Србији зато што сам био на конференцији за новинаре са Вучићем.

Несторовић додаје да су се “ту поклопили различити интереси” и да “ту има и сујете, али пре свега политике”, и најављује да ће потписнике захтева упућеног ЛКС, “ако заиста нешто ураде”, тужити редовном суду.

Према његовим речима, потписницима захтева највише смета што се, како каже, испоставило да је био у праву за све што је рекао у вези са короном.

– Подносе захтев сад кад се епидемија завршила, кад је све прошло и испоставило се да сам био у праву. Јесам ли рекао да ће епидемија трајати три месеца, да вирус није много опасан, да ће смртност бити мала, да ће умрети 250 људи. Сад их, чини ми се, највише нервира што сам за све био у праву – каже проф. Несторовић.

Председник Лекарске коморе Србије Милан Динић објаснио је за Српски телеграф да сваки лекар има право да поднесе захтев етичком одбору против колеге, али да он лично не жели да се изјашњава о Несторовићу.

Извор: Блиц