“НИСАМ МОГАО ДА СЕ ПОЈАВЉУЈЕМ У МЕДИЈИМА, ЈЕР НИСАМ СТИГАО” Лончар открива колико тачно лекара и медицинских сестара брани Србију од коронавируса

Струка све време у Србији даје препоруке.

У каквом је стању здравствени систем у петој недељи борбе против короне, како је у Војводини? Да ли су труднице и деца угрожени? Шта се дешава са породиљама и редовним вакцинама за децу?

То су нека питања о којима се вечерас говори у новом издању специјалне емисије “Прва тема”.

Гости уреднице и водитељке Јоване Јоксимовић су: др Златибор Лончар, министар здравља, проф.др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство, проф.др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС, др Синиша Дучић, директор Универзитетске дечје клинике Тиршова као и Марко Пантелић, бивши репрезентативац, потпредседник Фудбалског савеза Србије, који се опоравио од короне.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је вечерас да струка све време у Србији даје препоруке и упутства на основу којих се доносе мере током пандемије корона вируса, додајући да је у последње две недеље запослено више од 2.500 младих лекара.

– Када добијете те препоруке, морате да организујете здравствени ситем да то одради. То је део који морам да урадим ја – рекао је Лончар.

Он је рекао да здравствени ситем мора да функционише на два фронта – један је са онима који су заражени коронавирусом, а други су сви остали пацијенти.

– Имамо болнице које морају да раде за хитна стања, јер су људима угрожени животи, зато ја нисам могао да се појављујем (у медијима), јер нисам стигао – рекао је Лончар, који је навео да ради на Ургентном центру.

На питање коме да се обрате пацијенти којима је у Београду потребна помоћ у хиртним случајевима, када није реч о корона вирусу, Лончар је рекао да су то Ургентни центар, Безанијска болница и ВМА.

Он је истакао да се сада види да су неистините тврдње да је здравствени систем у Србији лош.

Како је казао, Србија на располагању има 20.000 лекара и око 60.000 медицинских сестара.

– Ја мислим да се сад најбоље види, нажалост смо морали да дођемо у овакву ситуацију, да би се видело какав је наш здравствени систем и колико су стручни наши људи и кад дођете у овакву ситуацију видите да се они боре за сваки живот градана Србије – рекао је Лонцар и подсетио да медицински радници морају да носе посебну опрему у којој није лако радити.

Лончар је казао да је у последње две недеље запослено преко 2.500 лекара и медицинских сестара.

– То су деца која су наша будућност. Деца која су била на специјализацији, људи који су били на уговорима на одређено време. Позвали смо све преко Националне службе за запошљавање – рекао је Лончар.

Након председника Фудбалског савеза Србије који је био заражен коронавирусом, огласио се и његов први сарадник Марко Пантелић који је такође био позитиван на ЦОВИД-19.

Некада одлични нападач, а сада потпредседник нашег савеза истакао је да није ни слутио да ће добити коронавирус.

– Играо сам фудбал, понашао се нормално, а онда су ме позвали и рекли да председник Славиша Кокеза има коронавирус. Са њим сам претходних дана проводио највише времена и одмах сам морао да се тестиран – каже Пантелић и наставља:

– Био сам убеђен да нећу бити позитиван. И моја супруга се тестирала, али су њени налази показали да нема вирус. Међутим, моји су показали да имам. Чим сам то сазнао отишао сам у собу и закључао се. Нисам излазио 15 дана. Доносили су ми храну испред врата.

Како сам каже, није му тешко пао карантин. Искористио је слободно време да чита, али и ради.

– Није ми тај карантин тешко пао. Доста сам читао, имао сам неке радове које сам радио. Брзо је прошло тих 15 дана. Ако имаш неку обавезу и треба да будеш одговоран, онда мораш да испуниш. Ми кад смо добили да смо позитивни, ми у ФСС смо то и објавили. Сви смо желели да објавимо, јер се крећемо у великом друштву. Сваког од тих људи сам назвао да ми кажу да ме назову ако имају било какав проблем. Неки симптом короне. У том случају бих ја звао Министарство да их тестирају.

Извор: Ало.рс