“Нисмо ни могли ни хтели да забранимо посету председника Србије”

Митрополит црногорско приморски Амфилохије изјавио је да он и Епископски савет СПЦ “нису могли нити хтели” да забране председнику Србије да дође на Бадњи дан.

Амфилохије је рекао да је то била “братска молба да се његова посета одложи за неко боље време”.

За време у коме неће бити могуће злоупотребити посету председника Србије и окренути је против СПЦ у Црној Гори и унутарњег заједништва у Црној Гори. И данас мислимо да је наша молба била на месту”, рекао је Амфилохије за нови број недељника Време.
Како је рекао, “били су то дани почетка наших протеста”.

“Наше аутентичне, духовне и грађанске побуне против поменутог закона (о вероисповести). Долазак председника друге државе међу незадовољне људе могао се врло лако злоупотребити као његов политички утицај и интерес, и као његово покровитељство – што не би била истина и што би наудило духу тих сабрања”, рекао је Амфилохије.

“На другој страни, сматрамо да би све оно што представља легитимни интерес државе ; Србије – у смислу бриге о духовној и културној баштини спрског народа у региону, као и очување идентитета Срба изван Србије – требало и могло да се решава у државничким активностима председника Србије, а не кроз његове неформалне посете”, додао је митрополит Амфилохије.

На оцену да је на мети овдашњих прорежимских таблоида да прави Цркву заједно са црногорским председником Милом Ђукановићем, и да ли зна откуд ; долазе ти напади, он је рекао да “откуд да долазе – они су лажни и немају никаквог смисла”.

“Било би ван памети да радим на нечему што би наудило и Цркви и Црној Гори и што би ми одузело хришћански и људски образ”, рекао је Амфилохије.

Поводом позива црногорског премијера Душка Марковића Митрополији црногорско приморској да разговарају о закључењу темељног уговора, он је рекао како “сматра да сад није време за причу о уговору, уколико не препознамо спремност Владе да делују (знају они како то све може) против спорних делова текста овог и оваког закона”.

“Јер, поред оваквог закона, сваки уговор, макар био саткан и од најбољих правних формулација, не би имао никакво позитивно дејство на односе Цркве и државе”, рекао је Амфилохије.

Он је рекао и да је Закон о вероисповести усвојен због “похлепе неких људи и због њиховог осећаја да је поличка воља већа и јача од свих претходних донетих закона”.

“Е видите, то ови наши властодршци, застровани опаком болешћу – брозомором, не разумеју и мисле да се те луке из којих се испловљава у Небеско царство, те неше светиње, могу претворити у штандове за стицање овоземаљског блага”, навео је митроплит црногорско приморски Амфилохије.

Извор: БЕТА