НКСС: Циљ напада на уметнике да се изазове страх и аутоцензур

Асоцијација Независна културна сцена Србије (НКСС) осудила је данас “непримерене и опасне нападе из Скупштине Србије” на драмске уметнике којима се како се наводи, “цртају мете и прети им протеривањем из земље”.

Оценили су да је циљ тих напада “да се изазове страх и аутоцензура, да се спречи могућност да било која слободна критичка мисао буде изговорена или на било који начин исказана”.

“Рећи да је култура данас у Србији на маргини друштва јесте патриотски чин и тачна дијагноза, потребна да би ствари могле да се мењају на боље, а одговорити на то вређањем и претњама је знак слабости владајуће елите, али нажалост и манир посланика владајуће коалиције Марка Атлагића, који је већ познат јавности по нападима и претњама на новинаре, које је недавно из скупштинске клупе називао ‘издајничким битангама”, стоји у саопштењу.

Затражили су реакцију председника Скупштине Србије Ивице Дачића, премијерке Ане Брнабић, “а посебно” Министарства културе и информисања које, по њиховим наводима, “има дужност да јавно осуди сваки говор мржње у друштву, а поготово онај који се односи на уметнике и раднике у култури”.

“Проблем није само вербална агресија, непримерен речник и недостатак способности за комуникацију, већ и то што такав говор долази са скупштинске говорнице и улази у јавни простор са места ауторитета” због чега како се наводи, “те нападе не треба схватити олако”, стоји у саопштењу које су потписали и Савез удружења ликовних уметника Војводине и Станица Сервис за савремени плес.

Посланици СНС критиковали су глумицу Секу Сабљић због ставова које је изнела у интервјуу недељнику НИН-а а потом је у таблоидима покренута кампања против редитеља Срдана Голубовића због неслагања са одлуком да филм “Дара из Јасеновца” буде српски кандидат за Оскара.

Извор: Бета