Нова грађанска колона око Небојше Зеленовића?

Предлог Небојше Зеленовића о „три тачке за уједињење опозиције“ могао би да означи рађање једне нове коалиције странка односно формирање грађанске изборне колоне, што би био наставак груписања неколико опозиционих блокова о коме се у јавности у последње време говори.

Небојша Зеленовић, актуелни градоначелник Шапца, изнео је прошле седмице своје три тачке за уједињење грађанске опозиције Србије.

„Мој предлог има три тачке: Прво, нови људи у средишту политике; Друго, један стуб спољне политике, а то је запад. Запад су и Брисел и Вашингтон. Тамо лежи партнерство за добар живот грађана Србије. Треће, захтев да се укључимо у решавање косовског питања. Ми сматрамо да заступамо велики део друштва. Недозвољиво је да тај део друштва буде искључен из овог процеса, који представља најважније државно питање“, рекао је он позивајући продемократску опозицију да се укључи у овај проблем.

Међу првима који су подржали предлог и стају уз Зеленовића је Грађански демократски форум. Предлог је вредан разматрања, нарочито у делу који се тиче решавања питања Косова и за Покрет слободних грађана, док Не давимо Београд за сад разматра предлог.

О идеји Зеленовића нису се огласиле Демократска и Социјалдемократска странка које су својевремено најављивале велико уједињење демократа са Зеленовићем.

Зоран Вулетић, председник Грађанског демократског форума (ГДФ), међу првима је на Твитеру похвалио овај предлог, а за лист Данас истиче да су Зеленовићеве идеје потпуно компатибилне са политиком коју води ГДФ.

– Потпуно подржавам то што је Зеленовић рекао. ГДФ је и настао са централном паролом Србија на Западу што је много јасније и одређеније него само Србија у ЕУ – то се односи на оно што је Зеленовић рекао – нема четири стуба спољне политике. Посебно ми се допала његова иницијатива да опозиција мора да се укључи у решавање проблема Косова, јер не можемо то да препустимо Вучићу, његова политика нас је довела овде где јесмо, закључује Вулетић. Он истиче да је спреман и сам да позове актуелног градоначелника Шапца и разговара детаљније о овим предлозима као и да је ГДФ отворен за сарадњу са свим другим странкама које подрже ове идеје и желе да формирају грађанску колону.

– Нисам чуо да ико сем Зеленовића има овако јасне ставове и иницијативу јер се до сад све сводило на то да ли ћемо бити на једној листи или не. Ми одавно говоримо да је то немогуће и да треба да се организује грађанска колона. Прихватили бисмо сарадњу и ако би ту био ПСГ, од кога смо се отцепили не због персоналних решења него управо због те политике једне изборне листе која се показала као неуспешна, то је довело опозицију у стерилно стање, истиче Вулетић.

Павле Грбовић, председник Покрета слободних грађана који се уједињује са Новом странком истиче да ће ова организација такође бити отворена за разговоре, посебно о томе како се укључити у решавање проблема Косова.

– Предлог Небојше Зеленовића је вредан пажње и даљих разговора јер нуди садржај око ког може да се расправља. Уколико желимо да не останемо доживотна опозиција, већ кредибилна алтернатива онда морамо да будемо спремни да се бавимо свим важним политичким темама, па и темом Косова. Нажалост, у Србији не постоји никаква, ни парламентарна ни ванпарламентарна расправа о тим питањима, ми у суштини не знамо шта се договара на састанцима између Београда и Приштине и логично је што неко ко жели да се озбиљно бави политиком тражи да буде упознат са садржином преговора, навео је он.

Грбовић додаје да са таквим захтевом који би опозиција упутила власти ипак треба бити опрезан.

– Треба бити опрезан да не би био злоупотребљен од стране режима у циљу поделе одговорности за све оно за шта су само и искључиво они криви. Опозиција до сада није разговарала о овим темама, али ово можда буде подстицај за такву расправу, закључио је Грбовић.

Радомир Лазовић из иницијативе Не давимо Београд каже за Данас да се још увек нису детаљно упознали са предлогом али да подржавају идеју која води у поделу на неколико колона.

– Са конкретном идејом нисмо упознати, али отворени смо за разговор и уколико до њега дође заступаћемо наше добро познате ставове да је за смену власти много ефикасније да опозиционе организације на изборе иду у више програмски макар блиских колона. Непринципијелна партнерства, али и велики терет прошлости људи који су били носиоци претходних власти, одбија људе од гласања за исту колону. Не смемо никога да одбијемо, већ да привучемо што више грађана и да свима понудимо да гласају за оне опције које сматрају најбољим, навео је Лазовић.

Ни трага од подршке и „великог уједињења“ демократа

Демократска странка и Социјалдемократска странка, које су током прошле године увелико најављивање уједињење са Зеленовићевом „Заједно за Србију“, односно велико окупљање свих демократа, у међувремену су остале уздржане и чини се да су се удаљиле од ове идеје.

Они су пропустили да дају подршку Небојши Зеленовићу на локалним изборима у Шапцу, у међувремену се ДС бави сопственим поделама док је лидер СДС Борис Тадић покренуо сопствену иницијативу за уједињење опозиције на чијим састанцима Зеленовић није присуствовао.

Од представника ДС и СДС јуче нисмо успели да добијемо никакав коментар поводом предлога Зеленовића за уједињење.

Извор: Данас