Нова “рампа” Приштине, Београд поручује – нема дијалога док се одлука не повуче

Приштина забранила увоз српске робе која на пратећим документима нема ознаку “Република Косово”. Ивица Дачић каже да би то било признање независности и да неће бити наставка дијалога док одлука не буде повучена.

На основу одлуке Владе Косова административне прелазе не могу да пређу возила која превозе српску робу ако на пратећим документима немају ознаку “Република Косово”. Са Мердара је јутрос враћен камион са робом из централне Србије, као и два камиона краљевачких таблица са административног прелаза Јариње. На овакву одлуку стигла је брза реакција из Београда, али и из Брисела.

Роба из централне Србије поново не може слободно преко админстративних прелаза. Одлука косовске владе да роба на чијој пратећој докумнтацији не пише “Република Косово”, не може да уђе у јужну покрајину је неприхватљива, каже шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

“То су мере реципроцитета, то је оно што ни грађани Србије ни међународна заједница нису препознали као још гору меру од такси. Прихватањем тих мера ми бисмо заправо признали Косово. Ми смо рекли да немамо намеру да наставимо дијалог док се не укину и таксе и реципрочне мере”, поручује Дачић.

Да ће се Србија борити дипломатским мерама, нагласила је председница Владе Србије Ана Брнабић. Истакла је да верује да ће то осудити сви који се позивају на владавину права и поштовање споразума.

На нову одлуку Приштине реаговао је изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак. На Твитеру је написао да је разочаран мерама реципроцитета Владе Косова.

“Такви једнострани поступци подривају наставак дијалога и требало би одмах да се повуку. Као што константно понављамо, очекујемо од обе стране да примењују и поштују раније постигнуте споразуме”, навео је Лајчак.

Осим камиона који су враћени са административних прелаза, на север Косова данас нису стигле ни дневне новине јер косовски цариници, како каже представник фирме Беоколп Звездан Михајловић, нису дозволили дистрибуцију штампе из централне Србије. Портпарол косовске владе изјавио је да је нова мера донета у складу са стратегијом да се “постепено успостави реципроцитет” као и да све то било најављено још 31. марта.

Извор: Н1