Нове мере довољне да се сачува део радних места

Трећи пакет помоћи привреди, који је усвојила Влада Србије, спречиће масовна отпуштања, селективнији је него претходни али ће заједно са раније донетим мерама у циљу сузбијања негативних ефеката узрокованих корона вирусом утицати на стварање буџетског дефицита, сматра стручна јавност.

Милојко Арсић, професор Економског фалултета у Београду каже за Данас да ће нови пакет мера свакако ублажити удар на економију настао услед епидемије корона вируса и да је у том смислу помоћ државе привредницима корисна.

– Нове мере ће помоћи да се сачува одређени број радних места. Сматрам да је добро што је сада уведен систем у коме је потребно да се привредник сваки пут пријави за месечну помоћ. На тај начин део њих, који не желе да губе време бавећи се административним стварима, неће се ни пријавити за ову помоћ. Ипак, мора да се констатује да је све могло да се уради са мањим трошењем новца из државне касе тако што је Влада могла да је усмери само ка оним секторима којима је заиста потребна. Због тога што се трошило више новца, јер је та помоћ била усмерена ка свима у привреди, доћи ће до буџетског дефицита – наводи наш саговорник.

И економиста Милан Р. Ковачевић сматра да је овог пута одабран бољи односно селективнији начин пружања помоћи привреди услед негативних дејстава насталих епидемијом корона вируса.

– Тако је требало радити од почетка, да помоћ добију само они којима је она заиста и нужна. Сада ће, с обзиром да постоји пријављивање, она отићи само у руке оних којима је угрожено пословање. Ипак, с обзиром да епидемија траје дуже него што смо предвиђали не би могло да се констатује да ће досадашња помоћ бити довољна односно да и у будућности Влада Србије неће морати да доноси нове пакете мера за подршку привреди – наводи Ковачевић.

Према његовим речима, много боље решење је било да је Влада послодавце ослободила плаћања одређених пореских и других даџбина. Он констатује да би се на тај начин растеретило пословање и омогућило фирмама да лакше преброде кризни период.

Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије каже за Данас да привредницима значи што је Влада донела нови пакет мера који ће им олакшати пословање у условима кризе.

– Најављено је да ће приступ овог пута бити селективнији, па је то разлог што је предвиђено да се предузећа којима је помоћ нужна пријављују за њу код надлежних органа. Овога пута акценат је стављен и на помоћ коју добијају најугроженији сектори привреде током корона вируса а то су аутотранспорт и угоститељство. На том плану се додатно још више може учинити. Када то кажем мислим на то да би држава могла да помогне и предузећа унутар једне привредне гране. Реч би било о оним предузећима која су пре појаве епидемије успешно пословала што није случај откако је криза почела. Та конкретна предузећа би требало да добију додатну помоћ од државе – наводи Атанацковић. И он истиче чињеницу да се епидемија корона вируса спорије гаси него што се то очекивало те да држава и даље треба да размишља о новим мерама помоћи како се функционисање привреде не би пореметило у кризним условима.

Детаљи мера

На седници Владе Србије у четвртак усвојени су сви правни акти неопходни за спровођење трећег пакета мера помоћи привреди за санирање последица епидемије корона вируса. Тај пакет, подразумева исплату током три месеца, по половину минималне зараде за запослене као и секторску помоћ. Овог пута ће на помоћ моћи да рачунају и велика предузећа а не само мала и средња као досад. Прва исплата ће бити 8.априла. Од 1.марта ће бити установљен образац помоћу којег ће се предузећа пријављивати сваки пут за исплату помоћи. Фирме које буду добиле помоћ од државе неће моћи да отпусте више од 10 одсто запослених током три месеца од последње половине исплаћеног минималца. Такође, предузећа која добију помоћ од државе немају право на исплату дивиденди.

Сектори угоститељства , туризма и рента кар уз три половине минималца добиће и још једну целу минималну зараду. Трећи пакет помоћи привреди вредан је 249.4 милијарде динара.

Извор: Данас