Нове мере: Обавезне маске и на отвореном, Арена поново ковид болница

Ношење заштитних маски сада је обавезно и на отовреном, саопштено је данас након седнице Кризног штаба за борбу против епидемије вируса корона.

Како Н1 преноси, мошење маске од сада је обавезно и на отвореним просторима, саопштила је Дарија Кисић Тепавчевић након седнице Кризног штаба у Београду.

Донета је одлука и да се локалним самоуправама забрани да дозвољавају окупљања више од 30 особа, као и да Београдска арена од понедељка поново буде спремна за пријем пацијената оболелих од ковида-19.

Кисић Тепавчевић је после седнице Кризног штаба, истакла да се налазимо у периоду када се респиратнорне инфекције најлакше шире што важи и за корона вирус, преноси Н1.

Број оболелих у Србији полако расте и како је рекла, иако је ситуација повољнија него у другим европским земљама, то не треба да нас теши, јер вирус има велики потенцијал брзог ширења, и на свима нама је да то заутавимо.

„У складу са тим донета је одлука да се пре свега пооштре све досадашње мере, у смислу контроле њихове примене. Ограничење окупљања је било до 30, али било је примера практично у свим градовима да су била организована различита славља и окупљања. Од данас важи забрана локалним самоуправама да дозвољавају такву врсту окупљања. Следћее битно је да маске треба да носимо сви стално, и у свакој прилици, укључујући и отворене просторе“, рекла је Кисић Тепавчевић и позвала грађане да бодре и подстичу једни друге да се придржавају те мере, јер се показала изузетно ефикасном.

Најавила је и да ће Београдска арена од понедељка поново бити спремна за пријем пацијената оболелих од ковида-19, и да ће акценат убудуће бити на привременим болницама, јер остале болнице које примарно нису са инфективним одејењима морају да се сачувају за све друге пацијенте који немају ковид.

Радно време угоститељских објеката остаје до 23 сата, а у њима остају да важе раније прописане мере – да је обавезно ношење маске у свим ситуацијама, осим док седите за својим столом,

„Исто тако је јако битно да од данас сви услужни објекти треба да имају одговорно лице које има за циљ да се стриктно спроводе све превентивне мере када је у питању ковид-19“, казала је Кисић Тепавчевић.

Поручила је да прописане мере нису ни скупе, ни тешке, а да могу да зауставе ширење вируса и спасу животе.

Извор: Данас