Нови простор и опрема за студенте Електронског факултета у Нишу вредности пет милиона динара

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић, генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев, градски већник Владислав Марјановић и декан Електронског факултета у Нишу Драган Манчић присуствовали су данас свечаном отварању “coworking zone”-простора за реализацију заједничких пројеката на пољу дигитализације и нових технологија на Електронском факултету у Нишу.

Компанија НИС претходно је подржала набавку вредне рачунарске опреме која ће допринети да професори и студенти Електронског факултета у Нишу имају још боље услове за рад.

Циљ сарадње стручњака из НИС-а и професора и студената са факултета је размена знања и експертизе и повезивање бизнис сектора са академском заједницом како би се реализовали заједнички пројекти и створили нови „производи“ на савременом тржишту на обострану корист.

Шарчевић је том приликом захвалио компанији НИС јер је остала конзистентна у ономе што ради, а то је подршка младима, било да је реч о студентима или ђацима.

Он је подсетио да је реч о компанији која је до сада уложила више од 3,8 милијарди динара у друштвено одговорне пројекте и додао да је НИС прва компанија у Србији која је добила Светосавску награду.

Зато је посебно значајно што компаније као што је НИС дају подршку нашим образовним и научним институцијама. Радује што НИС сада развија сарадњу са Електронским факултетом у Нишу, једним од најбољих факултета не само у Србији, већ и шире. Поверење младих људи у ову установу је велико и видим велику перспективу за даљу сарадњу НИС-а и Електронског факултета, истакао је Шарчевић.

Тјурдењев је изразио уверење да ће студенти и професори у “TechEngine” зони отворити многе научне просторе.

Млади научници ће учествовати у конкретним пројектима наше компаније. Тако ће добити искуство корпоративне праксе и разумети реалну примену знања у пословним процесима. Са друге стране, НИС ће добити свеж, иновативни приступ генерација којима припада будућност. То је веома важно и у процесу дигитализације, једном од наших најважнијих циљева. У пословном свету ово се зове „win-win“ комбинација. Можемо рећи и „најбоља могућа сарадња“ или, још једноставније – будућност на делу, навео је Тјурдењев.

Декан Електронског факултета Драган Манчић указао је на то да су повезивање и сарадња науке и образовања са привредом од изузетног значаја.

Манчић је напоменуо да Електронски факултет, као једна од водећих образовних и научних институција у овом региону, прати потребе привреде и економије у нашој земљи, али и у свету.

Настојимо, такође, да остваримо сарадњу са највећим светским и регионалним компанијама, а све у циљу пружања практично применљивог знања својим студентима и стварањем кадра за којим постоји потреба, пре свега у земљи, додао је Манчић.

Он је истакао да на тај начин НИС жели да допринесе да млади стручњаци остану у Србији, да пружи подршку домаћем образовању кроз добру сарадњу са образовним и научним институцијама у Србији.

Крајем 2019. године НИС и Електронски факултет су потписали Уговор о пословно-техничкој сарадњи, на основу кога су факултету донирана средства за набавку рачунарске опреме.

Предвиђена намена донираних радних станица је обучавање студената из области машинског учења, које захтева изузетно велике локалне рачунарске ресурсе и велику количину података.

Овај простор ће се користити и за реализацију радионица и предавања.

Укупна средства која је НИС донирао факултету за опремање и адаптацију простора износе око пет милиона динара.

Сарадњу са водећим факултетима у области дигитализације НИС је започео 2019. године са Електронским факултетом у Нишу, а наставио ове године успостављањем сарадње са Електротехничким факултетом Универзитета у Београду, као и са Факултетом техничких наука у Новом Саду.

Извор: Нишке вести