НОВИ ТЕРОРЕ МИЛОВЕ ПОЛИЦИЈЕ! Приводе свештенике због Ђурђевданске литије?! Владика Јоаникије: Поштовали смо све мере (ВИДЕО)

Владика будимљанско-никшићки Јоаникије потврдио је да је полиција позвала неколико свештеника из манастира Ђурђеви ступови да дају изјаве у беранском Центру безбедности.

Основно државно тужилаштво у Беранама формирало је јуче предмет пошто је у једном делу главне беранске улице одређени број грађана придружио свештеницима Епархије будимљанско-никшићке који су предводили Ђурђевданску литију.

Он је казао да за тако нешто није било никакве потребе, наводећи да су свештеници приликом литије у потпуности испоштовали изречене мере ограничења.

“У вези са молитвеним ходом наших свештеника кроз град Беране јасно је да су они само вршили своју редовну пастирску дужност, уобичајену за велики верски празник Ђурђевдан када се традиционално организује литија кроз овај град. Овог пута свештеници, због важећих мера због новонастале епидемије, нису организовали литију са верницима и у потпуности су испоштовали донесене мере. Уосталом, ово је био једини начин да нашим верницима, којима се неоправдано ускраћује право присуства службама у храму, свештеници честитају празник (и то са прописане дистанце), и према њима покажу своју бригу која је основна свештеничка дужност у свим приликама, а нарочито у време свеопште узнемирености и кризе због вишенедељног деловања коронавируса”, казао је владика Јоаникије.

Из тужилаштва су саопштили да је на друштвеним мрежама објављен снимак назначеног догађаја и да је полицији дат налог да утврди о каквом се окупљању ради у Беранама.

“Основно државно тужилаштво у Беранама обавештено је од Управе полиције ЦБ Беране да је на Јутјуб платформи објављен снимак на којем су се, наводно спонтано, окупили грађани Берана поводом Ђурђевданске литије. Том приликом службеницима Управе полиције ЦБ Беране је дат усмени налог да се изузму сви видео-снимци са садржајем наводног спонтаног окупљања у Беранама, да се утврди број присутних грађана, да се идентификују лица која су учесници догађаја и од њих се прикупе потребна обавештења, те утврди да ли је реч о организованом догађају и уколико се утврди да јесте од стране кога”, казали су из Основног државног тужилаштва у Беранама.

Додали су да је извиђај у току и да ће о свим даљим евентуалним мерама и радњама тужилаштво у Беранама донети одлуку након што се доставе информације за чије је прикупљање већ издат налог.

Извор: Дан/ИН4С