Јоаникије: Ђукановић погрешно разумео Амфилохија

Епископ будимљанско-никшићки Српске Православне цркве (СПЦ) и администратор Митрополије црногорско-приморске (МЦП) Јоаникије изјавио је данас да је председник Црне Горе Мило Ђукановић погрешно разумео да је оснивање Епископског савета 2006. године био корак ка одвајању СПЦ у Црној Гори.

Епископ је то рекао поводом изјаве Ђукановића у интервју агенцији Бета да је с покојним митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем одмах након референдума о независности 2006. разговарао о томе да се црква у Црној Гори зове само “Православна”, без националног преџнака, и да “та идеја на старту није била одбачена”.

Јоаникије је рекао да је прва дужност Епископског савета очување јединства СПЦ, те да се с Амфилохијем који је предложио оснивање Епископског савета, “могло слободно разговарати на различите теме, али о расколу и одвајању од светосавског трона није. Никад, и ни у једној прилици”, указао је Јоаникије.

Оценио је да Ђукановић Амфилохија “својим клеветама покушава да узнемири и на Оном свету”.
“У свом последњем интервјуу агенцији Бета, Ђукановић је изјавио како живи за дан када ће се установити ко је укњижавао црквену имовину 1990-их година и касније. Човек за кога се пише и говори да има највише незаконито стечене имовине у Црној Гори (и шире), хоће да проверава како је Црква стицала имовину за последњих осам векова? Принципијелно, нема шта. Сви су једнаки пред законом осим председника”, написао је Јоаникије.

Администратор МЦП је рекао да је Ђукановић “без основних знања из историје”, да су му “вера и духовне вредности непознате категорије”, те да је “погрешно схватио и науку о цркви митрополита Амфилохија”.

“Митрополит је често говорио да се Црква не затвара у националне, државне или било које друге земаљске оквире”, а говорио је и о “васељенском јединству и о неуништивом богочовјечанском бићу Цркве”.

Ђукановић је, међутим, “размишљао о расколу у Цркви који би је потерао у небиће и учинио марионетом његове партије и идеологије. Јасно је да гајећи такву намеру у срцу, није могао научити ни прву лекцију из веронауке”, написао је Јоаникије.

Јоаникије је оценио да је “кобна била Ђукановићева грешка што је поверовао да може изманипулисати цркву и личности какав је био митрополит Амфилохије” и “безуспешно је и с неком врстом опседнутости улагао велики напор у тај ћорав посао”.

“Ђукановићу, остави већ једном Митрополита на миру! Он је на истини, а ти на лажи”, поручио је Јоаникије.

Ђукановић је у интервјуу агенцији Бета изјавио да је с Амфилохијем одмах по референдуму о независности Црне Горе 2006. разговарао о томе да се црква у Црној Гори зове само “Православна”, без националног преџнака, и да “та идеја на старту није била одбачена”, а рекао је и да је тада формиран Епископски савет који је СПЦ у Црној Гори дао одређену аутономију што се “сматрало одличним кораком”.

Говорећи о томе што је Амфилохију предложио да “треба размишљати о томе да православна црква у Црној Гори добије такво име да бисмо је ослободили националног преџнака односно преџнака тих српско-црногорских подела”, председник Црне Горе је казао да је “извесно време” било дато “једној таквој потенцијалној еволуцији”.

Иако је потом “процес комуникације између СПЦ и државе у једном периоду након независности текао доста примерено” изнео је он, “даљи развој политичких догађаја у Србији, региону и на глобалној сцени довео је до заоштравања која су се испољила пре свега због обнове великодржавних идеја”, казао је Ђукановић у интервјуу агенцији Бета.