Јоаникије и свештеници остају у притвору

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и осморица свештеника СПЦ остаће у притвору након што су одбијене жалбе њихових адвоката. Њима је синоћ након саслушања у Основном државном тужилаштву у Никшићу одређен притвор до 72 сата због литије одржане јуче у том граду упркос забрани јавних окупљања.

Судија за истрагу одбио је жалбе адвоката на решење о задржавању које је донео тужилац на време од 72 сата, незванично сазнаје наш портал.

Претходно је у храму Светог Василија Острошког у Никшићу одржан молебан након којег је поручено да су се власти однеле на непримерен начин према цркви због хапшења владике Јоаникија и свештеника због литије која је одржана јуче у том граду.

Након одслужене вечерње и молебана, окупљеном народу у храму и испред њега обратио се протојереј ставрофор Миодраг Тодоровић.

Том приликом Тодоровић је подсетио да је владика на литургији у девет часова казао да неће бити литије ове године због предузетих мера, али да ће се наредни јубилеј 350 година од упокојења прославити на достојан начин и биће велика свечаност за Црну Гору. Такође се запитао зашто надлежни нису реаговали ни после сат и по времена на купљење народа.

– Наше власти су се на један непримерен начин захвалиле цркви која је водила рачуна о телесном и духовном здрављу народа. Ухапшени су владика и осам свештеника, нико од њих се није бавио криминалом, нису нанели зло ближњем, слободно су се сретали са свим људима у Никшићу и шире. Било је да не кажем тешку реч непријатно видети, просто да испред Парохијског дома се појави шест кола до зуба опремљених полицајаца као да су дошли у походе уиграној и надалеко познатој дружини која се бави криминалом – нагласио је Тодоровић.

– Оно што је благословено за цркву је личност, зато се црква моли и за своје непријатеље, како бисмо видели оно најбоље у другима. Владика је у зидану и моли се за оне што су га ухапсили, јер им је потребна већа помоћ. Ми смо се молитвом окренули том проблему и нисмо никаквим насиљем, прозивкама и причама. Свима је у цркви дата шанса за покајање – навео је Тодоровић, напомињући да ако неко жели други начин да постигне своје циљеве, црква то неће разматрати.

Црква неће одустати од свог пута, додао је он. “Ако неко има други начин нека не тражи благослов од цркве”.

Већи број грађана окупио се испред Центра безбедности, уз повике “Пуштите владику” изражавајући на тај начин незадовољство настало синоћњим привођењем епископа и свештеника.