Обрадовић: Ако нема опозиције у контролном телу, власт договорено неће применити

Лидер Двери Бошко Обрадовић, говорећи о међустраначком дијалогу, каже да грађане више не интересују расправе и сујете унутар опозиције већ да ли она има јединствен блок за преговоре са властима. Према његовом мишљењу, заједничка платформа би могла да буде готова 1. марта, а наводи да ће вероватно бити нешто теже договорити се око заједничке делегације, што ће, како каже, бити “испит зрелости опозиције”. Ако опозиција нема своје представнике у котроли онога што је договорено, власт ништа неће да примени, уверен је.

Обрадовић подвлачи да дијалога са влашћу не би било да није било бојкота избора и да је за то заслужна „бојкот опозиција“ па сматра да управо она треба да води преговоре са влашћу. Он подсећа да је апеловао да сада та опозиција треба да има заједничку платформу, да је заједнички представи комплетној јавности, да је понуди свим осталим људима из опозиције да је подрже и да одреди заједничку делегацију која ће је представљати на тим преговорима. Преговори су у току, и заиста ако има мудрости, морамо доћи до заједничке платформе и заједничке делегације, и што се тиче Покрета Двери ми смо за то отворени и расположени, истакао је гост Новог дана.

На питање ко са ким разговара, каже да је за њега, а мишљења је да слично и комплетна опозиција сматра, најрелевантнији разговор са Скупштином слободне Србије која окупља респектабилан број интелектуалаца, и која је, како наводи, понудила своје добре услуге да дође до једне такве заједничке платформе. „У том разговору учествују и четири велике политичке организације „бојкот опозиције“ – ССП, Народна странка и ДС и Двери и мислим да у том формату 4+1 треба договорити ту заједничку платформу и делегацију, а онда је понудити и другим колегама у опозицији, а не видим разога да је они не прихвате и да то не постане заједничка платформа и делегација комплетне опозиције…“

Каже да треба водити рачуна каква ће бити делегација, ко би је чинио – да ли страначка или нестраначка, а он је, како каже, по том питању отворен. „Мислим да је то за разумне људе који у овом тренутку представљају опозицију на корист грађана – једноставно договорити“, каже Обрадовић, додајући да грађане више не интересују расправе и сујете унутар опозиције већ да ли имају јединствен блок за преговоре са властима и шта ће урадити ако власт не буде спремна да изађе у сусрет захтевима за слободне и поштене изборе.

Лидер Двери истиче да је суштина тих преговора који контролни механизам ће добити опозиција да контролише предизборни и изборни процес да би имали слободне и поштене изборе. „Без тога овој власти се не може ништра веровати да ће они променити“, каже Обрадовић.

На питање кад би се платформа могла очекивати, Обрадовић сматра да би 1. марта било добро изаћи с тим и спремно дочекати преговоре уз посредство делегације ЕП. Сматра да ће председник Скупштине Србије Ивица Дачић одлагати почетак дијалога и да ће „власт учинити све да тај дијалог одложи и да ништа не испуни“, додајући да морају бити спремни и на једну такву ситуацију.

Обрадовић истиче да треба да се зна кад ће дијалог почети, али и кад ће се завршити, како би се договорили око тога кад избори треба да почну, и да ли ће се одвијати сви у истом или различитим терминима. Мора да постоји неки одговарајући период да би се применило оно што смо договорили, да би се ослободили медији да се чује глас опозиције и другачије мишљење и да бисмо имали контролни механизам, тело за примену споразума, које би могло да интервенише и у сфери медија и у сфери притисака на бираче, иначе нема разлога да се губи време за дијалог, навео је гост Новог дана.

Говорећи о платформи Двери, истиче да се они залажу, уз остало, и за промену изборног система, да су против уредбе о запошљавању у јавном сектору јер се њоме, како истиче, људи уцењују радним местом да скупљају сигурне гласове и да су инсистирали на контролном механизму (коминистри у министарствима или комисије). Ако опозиција нема своје представнике у котроли онога што је договорено, власт ништа неће да примени, уверен је.

„Мислим да је тренутно у опозицији претегла јединствена позиција а то је да то треба да буде заједничка комисија од представника власти и опозиције уз учешће представника ЕП и да би то био начин да можемо да котролишемо тај процес, а не да власт ради шта хоће“, рекао је.

Говорећи о платформама које се доносе у опозицији, каже да међу њима нема суштинских разлика, да се треба усагласити око формулација и да верује да наредних дана може доћи до усаглашавања. Каже да ће вероватно бити теже да се договоре око представника у делегација, али наводи да ће и то бити „испит зрелости опозиције“. Не жели, каже, да лицитира са именима у јавности.

Пропустили смо неколико великих и крупних шанси претходне две године и не желим да будем део нових пропуштених шансе, рекао је Обрадовић, подсећајући на велики опозициони митинг 13. априла 2019. и касније штрајк глађу – да су сви били спремни тада за то.

Ово је трећа прилика коју не бисмо смели да пропустимо – да пред грађанима испаднемо неозбиљни, а онда тек да седнемо и да се договарамо у колико колона треба да изађемо, рекао је Обрадовић.

Лидер Двери сматра да су сујете недопустиве, да опозиција треба да се уозбиљи и да направи приступ која ће водити опозицију по црногорском моделу ка победи у наредним изборима.

Није за мађарски модел и за предизборе, јер сматра да кад постоје сујете – да би оне само ескалирале у унутрашњим изборима за опозицију и да би се тим моделом опозиција само бавила собом. „Мени је ближи црногорски модел јер је наш режим заправо „Ђукановићевски“, то је криминални режим који је увукао криминал у политику и који крши све елементарне демократске стандарде и вредности и можете му се супротставити само на онај начин како су то урадили у опозицији у Црној Гори“, навео је. Каже да ако опозиција не може у једној колони, може у две или три, које се неће међусобно нападати, које ће бити идеолошки постављене и за које би људи гласали по том принципу, „а у општем збиру то ће бити победа над актуелном влашћу“. На тај начин, додаје, не би био бачен ниједан глас.

Верује да грађани хоће нова лица, „попут СП Двери који никада нису били на власти“. Каже да у Србији нема политике у правом смислу речи и да „овде ништа није нормално“, наводећи да напр. Двери не могу да плате истраживања јавног мнења да утврде колико је људи за њих, јер у Србији ниједан привредник не сме да им уплати донацију.

О истополним заједницама и „Дари“
Говорећи о истополним заједницама, каже да су Двери против тога због тога што је то брак и да су све законске одредбе исте као за склапање брака. „Да ли то значи да треба да усвајају децу, и да ли је то следећи корак? Ово је уставна редефиниција брака и породице, Устав дефинише брак као заједницу мушкарца и жене… Не можете то мењати док нисте променили Устав и док нисте питали грађане на референдуму да ли сте за то. Шта је спорно да питате грађане“, рекао је Обрадовић. Он је додао да већ постоји Закон против дискриминације. „Јел имају председника Владе? Шта ће више“, упитао је.

Каже да ће прихватити позив за дебату министарке Гордане Чомић о том питању.

На питање зашто је пре филма „Дара из Јасеновца“ поделио на мрежама свој говор када је у Скупштини својевремено предложио доношење резолуције о геноциду у НДХ, одговара – „да би показао лицемерје режима“. С једне стране, користе овај филм, који је велики искорак у третирању једне огромне теме геноцида над Србима у Другом светском рату, а девет година су на власти и нису донели резолуцију о Јасеновцу и осталим српским страдањима, рекао је Обрадовић.

Он је подсетио да је тада комплетна владајућа већина одбила да гласа, чак и да је стави на дневни ред да би се о томе расправљало.

„Овамо глуме патриоте, јер СНС је глума патриотизма 10 година колико су на власти, а кад дођете до конкретног предлога и дате им резолуција… Ја сам рекао ја се повлачим, предложите ви из СНС ако је проблем што су Двери предложиле, ми ћемо подржати… Али видели сте 15 гласова нас из опозиције у скупштинским клупама и 0 њихових гласова, који се сада ките тим перјемједног филма. Погледајте колики су то преваранти и лицемери, који нису спремни да после 76 година, највише државно тело овога народа – констатује да је извршен геноцид над овим народом пре 76 година… Овај филм је велики почетак, велика ствар, није пропаганда, нема мржње према било коме… Прва, величанствена сцена говори о човештву припадника другог народа и то даје ширину“, рекао је Обрадовић.

Извор: Н1