Обрадовић (Двери): Дијалог власти и опозиције најбоље решење тренутне политичке кризе

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић казао је да је дијалог власти и опозиције о условима за следеће, ванредне изборе најбоље решење актуелне политичке кризе и смањења тензија у друштву, због чега је спреман да у њима учествује.

Обрадовић је данас у писаној изјави навео да „мисли да бојкот није решење чак и ако власт не пристане на суштинске промене изборних услова кроз тај дијалог“, односно ако се испостави да је „све само представа, фолирање и замајавање да би се потрошило време до избора“.

„Само у том смислу више нисам за бојкот. Ово је само мој лични став, о њему није разговарано на руководећим органима Двери, који су једини статутарно надлежни да донесу такву одлуку, нити сам о томе разговарао са колегама у опозицији. Изнео сам своје лично мишљење зато што не верујем овој власти и не желим да нас праве будалама и доведу пред свршен чин, тако што ће брзо проћи читава следећа година, а ништа се неће променити на боље“, рекао је Обрадовић.

Лидер Двери додаје да је због тога у више наврата позвао председника Народне скупштине Ивицу Дачића да хитно сазове консултације између власти и опозиције, на којима би се дефинисало кад почиње дијалог, кад се завршава и шта су гаранције да ће договорено заиста бити и спроведено.

„Дачић се мора истерати на чистац и не сме се дозволити одлагање почетка дијалога и поновно фингирање дијалога као пре лажних избора 21. јуна“, оценио је Обрадовић.

Он је навео и да је бојкот претходних избора успео зато што је „раскринкао недемократску власт и пред домаћом и пред страном јавношћу“.

„И сама власт је признала успех бојкота тиме што је скратила мандат Скупштини и Влади са четири на годину и по дана, упркос томе што има апсолутну парламентарну већину. Дакле, овај лажни скупштински сазив и прелазна Влада биће распуштени за нешто више од годину дана, а можда и пре уколико власт процени да треба што раније да иде на изборе и избегне последице економске кризе која куца на врата. Бојкот је, дакле, био веома подесна и успешна алатка у нашој борби за демократске изборе“, сматра Обрадовић.

Додаје и да опозиција и грађани не смеју да дозволе одржавање недемократских избора, а да у случају да власт не жели нормалан дијалог и не омогући слободне медије и изборе, „морају поново на улице и да (властима) кроз блокаде институција, демонстрације и грађанску непослушност објаснимо да то не може тако“.

„Повод за нове протесте чим то епидемиолошки услови дозволе нису само лажни избори, нелегитимна скупштина и влада, већ и све лажи и злоупотребе за време пандемије, сав криминал и корупција у коју је ова власт огрезла, сво вређање наше интелигенције, кршење Устава и закона које врше на дневном нивоу. Против једне недемократске власти сва мирна и ненасилна демократска средства отпора су дозвољена. Моја идеја је била само да на време отворим дискусију о ономе што нас чека у 2021. години већ за неколико недеља, као и да се на време за то спремамо“, закључио је Обрадовић.

Извор: Данас