Обрадовић: Грађани “гладни” правде и лустрације

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да је лустрација једна од најважнијих тема у вези с променом система и истакао да у Србији ни после 30 година никада није дошло до те врсте правне и политичке одговорности.

Обрадовић је на округлом столу под називом “Није касно за лустрацију” који су у Медија центру организовале “Двери”, рекао да је глад за правдом и лустрацијом једно од главних осећања грађана Србије.

Према његовим речима, бивша и садашња власт сагласиле су се да не спроведу лустрацију и то тако што бивши режим није хтео да је спроведе, док актуелна власт није продужила важење закона о лустрацији.

“Овај непромењиви политички систем за 30 година је зрео за лустрацију и то видим као једини вид његовог очишћења и оздрављења”, рекао је Обрадовић и истакао да се не сме десити да дође до освете и реваншизма приликом њеног спровођења.

Адвокат Сеад Спаховић рекао је да је за лустрацију превише рано јер то мора да учини власт пошто само власт и може да је спроведе ако постоји воља.

Спаховић је рекао да је питање лустрације везано са питањем корупције.

Адвокат и координатор Савета за безбедност Скупштине слободне Србије Божо Прелевић, навео је да је неопходно било извршити лустрацију после 5. октобра.

“Без лустрације, која треба да сачека неке паметне, моралне организоване, нормалне власти, постављење здравог друштва у Србији апсолутно није могуће”, рекао је.

Председник Удружења за заштиту уставности и законитости и члан Скупштине слободне Србије Саво Манојловић казао је да му се чини да је велика концентрација моћи спроведена у Србији, да су се створиле неке врсте паралелних система и да је дошло до невиђене пљачке капитала.

“Мени се чини да ћемо доћи у ситуацију да, евентуално, неком забране јавну функцију, а да истовремено имате ситуацију да је тај неко покуповао земљу”, казао је Манојловић.

Он је навео да се исто може десити и с неким ко би на исти начин новцем из буџета покуповао медије.

Адвокат Михаило Лакчевић, рекао је да је могуће спровести лустрацију када неко није извршио кривично дело, али је угрозио људска права.

Адвокат и члан Председништва Покрета слободних грађана Радомир Ђунић сматра да лустрација у Србији касни 20 и 30 година и да она, ако се спроведе, не сме да има карактер освете.

“Како ствари стоје у Србији лустрација мора да буде поступак који траје”, рекао је Ђунић.

Извор: Н1