“Образовни систем спреман за сваку опцију”

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је данас да је образовни систем спреман за сваку опцију, за наставу уживо према датим параметрима, онлајн и комбиновано.

Гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС) Шарчевић је рекао да директори школа нормално планирају рад, као што би планирали да нема пандемије и да је једина разлика је у томе што час траје 30 уместо 45 минута и што сада уводни део часа не постоји.

Он је најавио да ће ученици петог и осмог разреда основних школа већ од друге половине септембра, “нарочито од октобра”, имати још више садржаја.

Шарчевић је рекао да су школе добиле све правилнике, а да је наставни план и програм, прилагођен околностима по којима се ради, урађен у Заводу за унапређивање васпитања и образовања.

Он је објаснио да је све то синхронизовано са радном листом наставника и да су сви директори школа добили детаљно упутство како изгледа радна листа наставника.

“То је оно што синдикати тумаче на свој начин, а не могу да тумаче тако јер сваки запослени у просвети има радну недељу од 40 часова, годишњу обавезу од 1.760 сати”, рекао је Шарчевић.

Он је објаснио да ће један број наставника разредне наставе имати уживо капацитет радне норме, јер морају да раде у првој и другој групи делимично.

Шарчевић је рекао да њима “не ускачу у помоћ” наставници ликовног, музичког, физичког него да они обављају своје радне листе, “што је уобичајена пракса у школама где је то некад и био стандард”.

У млађим разредима основне школе наставници веронауке и грађанског васпитања прикључени су том тиму.

Шарчевић је рекао да су наставници физичког такође веома значајни јер могу да проведу одређене вежбе и активности и да постоје “силни модели” наставе који могу да се организују у оваквим приликама, односно бесконтактни, наводећи “разне полигоне, гимнастичке и атлетске елементе, спортске и друштвене игре”.

О захтеву синдиката да се учитељима, старијом од 60 година и онима који су хронични болесници омогући рад од куће или настава на даљину, министар каже да је само у току ванредног стања постојала таква могућност.

“То не постоји нигде у Србији па не може да буде ни у просвети. Ако се добро штитите онда нема проблема”, поручио је Шарчевић.

Извор: Директно