ОЧЕКУЈЕМО НОВИ ТАЛАС ПОСЛЕ БОЖИЋА: Др Игњатовић упозорава – тржни центри пуни, осетићемо то врло брзо

У КЛИНИЧКО-БОЛНИЧКОМ центру “Др Драгиша Мишовић” лечи се око 240 пацијената, од којих је 70 у јединицама интензивне неге. Др Душка Игњатовић, начелница анестезије рекла је да се за њих посао не смањује.

Клиничко-болнички центар “Др Драгиша Мишовић” је готово све време током ових 10 месеци тешке борбе, у ковид систему.

Прве пацијенте примили су у првим данима епидемије корона вируса.

Последњих дана је мањи број позитивних пацијената у целој земљи. Лекари у многим установама кажу да имају већи број отпуста него пријема.

Др Игњатовић истиче да се за анестезиологе посао не смањује, око 40 пацијената је на некој врсти механичке вентилације.

– Током читаве године били смо попуњени до последњег места, и у децембру смо имали између 30 до 50 пацијената које отпуштамо али исто толико и примамо, до пре неки дан били смо до последњег кревета пуни, док није отворене болница у Батајници, сада је то нешто мање – каже Игњатовићева.

Игњатовићева је рекла да је излишно понављати да треба бити одговоран, предстоје празници, разумемо потребу људи да се окупе, али годину дана нисмо стали, пуно се доктора и сестара разболело – сада су ти тимови нешто мањи, један човек практично остаје да уради посао за троје.

– Медицински део се не слаже са попуштањем – ако кафићи раде до 18, каква је разлика да ли је до 23 или до 18 сати – ако је пуно људи на једном месту, вирус се преноси, после Божића очекујемо још један талас. Тржни центри су максимално попуњени, људи се стискају у тржне центре, имају маске али то није довољно, осетићемо то врло брзо – истакла је Игњатовићева.

Гворећи о борби са короном, докторка је рекла да је било тешко пар дана, јер су у великој концентрацији вируса.

– Концетрација вируса у јединицама интензивног лечења и процедуре које анестезиолози раде су високо ризичне, од читавог анестезиолошког тима само пар људи се није разболео. Умор чини своје, радимо ноћне смене, имунитет обара такав рад и стрес – испричала је она.

Говорећи о томе да ли је било страха, каже да није било пријатно ако имате температуру од 39 шест, седам, осам дана, јер тада свашта човеку пролази кроз главу.

– Знамо како су и млади људи завршавали, било је много ситуација где није могло ништа да се уради, правог лека против короне нема. Није било пријатно, пар дана, али добро се завршило – закључила је др Игњатовић.

(РТС)