Од данас пријава за 100 евра преко сајта Управе трезора

Министар финансија Синиша Мали је рекао да од данас сви пунолетни грађани са пребивалиштем у Србији могу преко сајта Управе трезора да се пријаве да би добили помоћ државе у динарској противвредности од 100 евра.

Пријава за 100 евра доступна је на овом линку:

Како да подигнете 100 евра

Министар је за РТС казао да ће од петка, 15. маја, пријављивање за ту помоћ бити могуће и преко кол центра чији ће број бити објављен, а пријављивање ће трајати до 5. јуна.

„У петак креће уплата помоћи од 100 евра за пензионере и кориснике новчане социјалне помоћи, који не морају да се пријављују“, рекао је Мали.

Додао је да ће уплата помоћи пунолетним грађанима тећи сукцесивно и да је за те потребе у буџету предвиђено око 60 милијарди динара, а да ће од броја пријављених зависити колико ће бити потрошено.

Коментаришући јучерашњу продају државних еврообвезница у вредности две милијарде евра на међународном финансијском тржишту Мали је рекао да је она била изузетно успешна јер је потражња била у вредности седам милијарди евра, а пријавило се 300 инвеститора.

Како је објаснио, камата од 3,3 одсто на те еврообвезнице је повољнија него да се Србија задужила код Међународног монетарног фонда (ММФ) јер би камата на позајмицу од две милијарде ера била пет одсто.

„И после продаје еврообвезница јавни дуг Србије је испод 60 одсто бруто домаћег производа (БДП), односно износи 57 одсто“, рекао је Мали.

Новац од продаје еврообвезница биће искоришћен по његовим речима за подршку економским мерама помоћи привреди и грађанима у време кризе изазване епидемијом корона вируса, као и за подстицање привредног раста, да би Србија била прва земља у Европи о привредном расту.

Извор: Н1