ОДГОВАРАЋЕ ЗА СВОЈ НЕРАД: Тражи се смена директора Центра за социјални рад у Алибунару ЗБОГ СЛУЧАЈА НАПУШТЕНЕ ДЕЦЕ

НОВИ САД – Покрајински секретаријат за социјалну политику иницираће разрешење директора Центра за социјални рад у Алибунару Зорана Пребирачевића, а против њега и других одговорних у тој установи биће поднете кривичне пријаве због пропуста у раду, односно непружања помоћи деци из Новог Козјака која су осам месеци живела сама.

Како је наведено у саопштењу Покрајинског секретаријата, иницијатива о смени директора биће достављена општини Алибунар. Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић је након ургентног збрињавања шесторо деце из Новог Козјака рекао да ће јавност бити упозната са исходом инспекцијског надзора и надзором над стручним радом и предложеним мерама према одговорним лицима.

У извештају се наводи да је Центар за социјални рад начинио пет грубих пропуста тиме што није заштитио децу, што им није пружио материјлану подршку, али и зато што нису континуирано праћене потребе деце, а уочени су и пропусти у вођењу случаја у организовању заштите деце.
Наведено је да директор Центра за социјални рад у Алибунару није обезбедио законитост рада Центра у складу са Правилником о организацији, нормативима и стандардима рада центра за социјални рад, чиме је онемогућено остваривање права корисника. Директор Центра није поступао сагласно прописаној одговорности у управљању и организовању радног процеса, нити је предузимао мере у контроли поступања према запосленима.

Комисија је констатовала да ће се против директора и стручних радника иницирати поступак кривичне одговорности, да ће бити наложено директору да утврди одговорност запослених и да ће бити инициран поступак пред Етичким одбором Коморе социјалне заштите ради утврђивања повреде кодекса професионалне етике стручних радника.

Поред покретања кривичне одговорности Скупштини општине Алибунар биће достављена иницијатива за разрешење директора Центра због пропуста у раду.

Извор: Курир.рс/Тањуг