ОДЛАЖУ СЕ ИЗБОРИ У СРБИЈИ? Нове информације о ИЗБОРНОМ ПРОЦЕСУ

Последњих неколико дана је све више прича о томе да ће Александар Вучић одложити изборе. Разлог за такву одлуку би формално била здравствена ситуација у Србији, али прави разлози су другачији.

На питање да ли очекује одлагање избора, Драган Ђилас председник Странке слободе и правде за Директно.рс каже:

ЂИЛАС: Вучићу, лагао си да смо спремни за корону

Тачна је информација да Вучић размишља о одлагању избора. Разлог је страх од мале излазности. Не постоји никаква могућност да излазност буде већа од 40% (2.700.000 гласача). ИПСОС свакодневно ради истраживања да би Вучић проценио до ког процента може да дође са гласачким листићима које ће убацити у кутије.

Одлагањем би, наставља Ђилас, “показао наводну кооперативност Европи, а у ствари продужио причу о поделама у опозицији на теми бојкота. Посебно што није спреман ни за какве промене које би довеле до иоле фер изборних услова”.

ДА РАДНИЦИ НЕ БУДУ “РОБОВИ”: Нови закон о раду донети што пре (ВИДЕО)

Да ли сматра да може доћи до одлагања избора разговарали смо са уредником НСПМ и истраживачем јавног мнења Ђорђем Вукадиновићем.

– Мислим је Вучић ближи одлуци да иде на изборе, али моје мишљење је да би било боље за политичку стабилност да се избори пролонгирају. Опција одлагања избора била је на столу и још увек је тема разматрања код Александра Вучића и његовог блиског окружења. Објективно, темпирано је да се избори одраде до почетка лета и врло вероватно су прилагођавани томе и извештаји стручњака опасности од епидемије, иако саме бројке на то не указују превише. Као да је неко искључио прекидач и нагло прешао на умиривање, на умирујуће поруке, не би ли се грађани убедили да је стање нормално и да се што пре може ићи на изборе. Благо речено, то је усиљено и исфорсирано. Јасно је због чега се Вучићу жури, али, уколико до одлагања дође биће питање колико ће моћи да мотивише грађане на излазак и да ли ће, уз помоћ креативног рачуноводства, моћи да пребаци на проценат излазности – сматра Вукадиновић, и додаје да ће то бити пресудан фактор одлагања.

ВУЧИЋ: У Црној Гори стварају нову цркву, циљ је да нестане српски народ

Вукадиновић каже да, уколико Вучић процени да може да достигне ту бројку онда ће ићи на изборе, независно од постојања здравствене опасности.

– Друга дилема му је одобрење међународне заједнице, али, мора се узети у обзир изјава америчког амбасадора, и да је за брзе изборе негде добио сагласност Америке. Најпроблематичнији јесте осећај да се постојање или непостојање опасности по здравље становништва ставља у конктекст политичке процене. Та ситуација се мења из дана у дан, Вучић није још преломио, јер је излазност проблем – рекао је Вукадиновић.

Свакодневни негативни гласови о изборним условима који стижу из Европе уз папагајско понављање да опозиција треба да учествује на изборима довешће до делимичног оспоравања легитимитета нове владе. То би оставило простор за евентуалне превремене изборе већ 2021. године.

Емануел Макрон ће 27. маја донети одлуку да ли ће други круг локалних избора, који није одржан због епидемије, бити крајем јуна или у јануару 2021. Све процене говоре да Французи ове године неће на изборе.

Шта ће бити са Србима видећемо наредних дана!

Извор: https://direktno.rs/