ОГЛАСИО СЕ НЕСТОРОВИЋ: Открио шта да пијете барем две недеље пре вакцинисања

ПРОФЕСОР др Бранимир Несторовић је оценио да употреба пробиотика пре вакцинације против корона вируса може знатно поспешити имунитет.

– Пробиотици су стимулатори имунитета, а то је показано за многе вакцине, али морају да се узимају бар две, три недеље пре, како би појачали имуни одговор – изјавио је професор.

Он је такође навео да је непходно узимати их недељама пре примања вакцине, а не само дан, два пре, као и наставити са употребом и две недеље након вакцинације.

– Пробиотик појачава реактивност тих ћелија и стимулише такозвани урођени имунитет. Ми се рађамо са огромним репертоаром одбране, скоро свега што је преживела, рецимо мајка, баба, деда…

Пробиотици играју важну улогу у развоју и успостављању цревне микрофлоре и подстичу сазревање имуног система. Ово помаже да се постигне бољи вакцинални одговор и боља одбрану од инфекција.

– За многе вакцине постоје докази. Рецимо, за ММР вакцину било је пуно истраживачких радова, а употреба пробиотика у циљу поспешивања имуног одговора опште је позната као ефикасна – закључио је др Несторовић.

– Они неспецифично стимулишу имуни одговор не само ка једном узрочнику него стварју општу отпорност организма. Ако постоји неко запаљење у организму, они ће тежити да га врате у баланс, односно на почетак. Сублимују лош одговор на инфекцију, а поспешују добар – био је јасан доктор.

Пробиотске бактерије су исто што супементи за подизање имунитета, не морају бити апсорбоване већ могу деловати из унутрашњости црева и зато су нежељена дејства минимална, закључио је професор Несторовић.

(Телеграф)