Огромна захвалност тиму кинеских стручњака

Председник Александар Вучић изразио је данас огромну захвалност лекарском тиму кинеских стручњака, који су шест недеља провели у Србији и пружили велику помоћ нашој земљи у борби против корона вируса, и епидемиолошку, али и психолошку, јер смо видели да нисмо сами.

„Шест недеља су овде, ни у једној другој земљи нису толико остали”, приметио је Вучић обраћајући се након састанка са кинеским лекарима и амбасадорком Кине Чен Бо, преноси Танјуг.

Председник је указао да су нам кинески лекари много помогли знањем, искуством, саветима, али су, каже, показали и невероватну марљивост и изузетну посвећеност. Били су, каже, у готово свим градовима, два пута у Нишу, кад год је тамо била кризна ситуација, тражили како да се поправе мере, да се болнице дезинфикују, побољша дисциплина.

„Без породица су већ шест недеља да би помогли Србији”, нагласио је Вучић. Додао је да су нам помогли и у психолошком смислу, јер су грађани Србије видели да нису сами. Навео је и да ће три лекара остати у Србији, док се три враћају у Кину, али ће још три доћи из те земље.

​Стижу два воза са робом и опремом из Кине

Председник Александар Вучић најавио је да ће у Србију у наредном периоду, стићи два воза из Кине, са различитом робом и опремом.„Поносан сам што сам током ове кризе разговарао са председником Кине Си Ђинпингом”, рекао је Вучић након разговора са кинеском амбасадорком Чен Бо.„Очекујемо два воза, од по 40 вагона, да ускоро, око 9. маја, крену из Кине и да за 20-ак дана дођу у Србију са робом и опремом, медицинском, али и по ранијим уговорима из других области”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.Он је подсетио да је кинеска влада Србији омогућила набавку опреме под повољним ценама, клиничке респираторе и друго, те подсетио да без помоћи Кине, не бисмо могли овако да се боримо против ковида 19.

Извор: Политика