Јоксимовић и амбасадорка Попа: Румунија је увек подржавала пут Србије у ЕУ

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић захвалила је одлазећој амбасадорки Румуније у Београду Оани Кристини Попа за значајан допринос развоју српско-румунских односа и сарадње, саопштило је министарство за европске интеграције.

“Румунија је једна од држава чланица која у потпуности подржава политику проширења Европске уније и на коју Србија може да рачуна као на пријатељску и блиску. Помоћ у преговорима о чланству у Унији, на којој смо посебно захвални, огледа се у заступању принципијелних политичких ставова о односима Београда и Приштине, као и у техничкој подршци у достизању мерила за отварање и затварање неких преговарачких поглавља”, истакла је Јоксимовић.

Амбасадорка Попа изјавила је да Србија у Румунији има искреног заступника и заговорника проширења Европске уније на регион Западног Балкана, изразивши уверење да је и интерес ЕУ да Србија што пре постане пуноправна чланица Уније, као и да ће на том путу увек имати сву неопходну помоћ овог свог суседа.

Јоксимовић и Попа посебно су указале на значај прекограничне сарадње двеју земаља у оквиру програма Србија – Румунија, који у највећој мери финансира ЕУ.

“Од 2007. године до данас, кроз две финансијске перспективе, само на овај начин је издвојено укупно 150,5 милиона евра од чега 128 милиона евра средстава ЕУ у области економског и друштвеног развоја, заштите животне средине, културе, туризма и, што је у време актуелне пандемије посебно важно, у реаговање у ванредним ситуацијама и здравство”, наводи се у саопштењу.

Како су истакле, ова врста сарадње на локалном нивоу, знатно је допринела унапређењу билатералних односа, побољшавајући истовремено и квалитет живота грађана са обе стране границе, што ће се наставити кроз спровођење наредног програма од 2020-2027. године, који је у завршној фази припреме.

Извор: Н1